Corona skakar tyskt val – oklart vem som tar över efter Merkel

BRÅK. Det tyska regeringspartiet CDU har beslutat att skjuta fram valet av ny partiledare. Det får en av kandidaterna, Friedrich Merz, att rasa. Han tror att det är en taktik för att stoppa honom eftersom han är Merkelmotståndare.

Norbert Röttgen, Armin Laschet och Friedrich Merz vill alla bli nya partiledare för CDU.
Norbert Röttgen, Armin Laschet och Friedrich Merz vill alla bli nya partiledare för CDU.Foto: Michael Kappeler/AP/TT
Johan Manell

Angela Merkel meddelade i oktober 2018 att hon skulle avgå som partiledare samma höst men sitta kvar som kansler till 2021. Till hennes efterträdare som partiledare valdes partiets generalsekreterare Annegret Kramp-Karrenbauer. AKK, som hon kallas, sågs där och då också som den troliga kanslerkandidaten i valet 2021. Men den politiska utvecklingen ville annorlunda. I början av 2020 tvingades hon meddela att hon avgår efter att CDU på delstatsnivå röstade på samma kandidat som högerpopulistiska Alternativ för Tyskland.

Val uppskjutet

Men AKK sitter alltjämt kvar. Tanken var att en efterträdare skulle utses i maj 2020. Men coronapandemin kom emellan. Först var tanken att valet skulle hållas den 25 april 2020. Senare flyttades det fram till den 4 december. Men nu flyttas det fram ännu en gång, oklart till när. Ett nytt datum ska beslutas i december.

Hittills står valet mellan tre kandidater:

  • Armin Laschet, ministerpresident i Nordrhein-Westfalen
  • Friedrich Merz, tidigare gruppledare i Förbundsdagen
  • Norbert Röttgen, ledamot av Förbundsdagen och tidigare miljöminister

Framflyttandet av valet har fått Friedrich Merz att gå i taket. Han är en värdekonservativ politiker och mångårig politisk rival till Angela Merkel. Han försökte bli partiledare redan 2018 men kom då tvåa efter AKK.

Merz ser konspiration

Merz menar att det uppskjutna valet inte har med corona att göra, utan att det är "en del i operationen Stoppa Merz", skriver han på Twitter.

– Det finns delar av partietablissemanget, betydande delar, som vill förhindra att jag blir partiledare, sade Merz till den tyska TV-kanalen ARD.

Till systerkanalen ZDF sade han senare:

– Jag menar fortfarande att den uppskjutna partidagen har lite med corona att göra och mycket med andra avväganden att göra.

Friedrich Merz hann också med att svinga mot en av motkandidaterna, Armin Laschet, i en intervju med tidningen die Welt. Merz menar att partiledningen skjutit upp valet för att ge Laschet mer tid "att förbättra sitt resultat".

En bubblare i Söder

Merz har nämligen lett i de senaste opinionsmätningarna bland medlemmarna. Men samtidigt är det inte de cirka 400 000 medlemmarna utan de 1 000 ombuden som ska fälla avgörandet. I partitoppen är Armin Laschet favorit.

Oavsett vem som i slutänden blir vald så blir det knappt om tid för denne att profilera sig som kanslerkandidat inför valet till Förbundsdagen 2021.

Samtidigt som det stormar i CDU kan en lösning finnas i systerpartiet CSU i Bayern. CDU finns nämligen i alla tyska delstater utom Bayern, där CSU i stället representerar de kristdemokratiska väljarna. På riksnivå går dessa alltid samman (under namnet Union) och brukar i regel ha en CDU-politiker som kanslerkandidat. Men det har hänt två gånger (Franz Josef Strauss 1980 och Edmund Stoiber 2002) att CSU-ledare har varit Unionens kanslerkandidat i stället.

Så i vassen lurar CSU:s partiledare Markus Söder.

Från hyllad till kritiserad

I början av coronapandemin klev Markus Söder fram och tog täten i kampen mot viruset. Det var också det som gav honom en ordentlig skjuts i spekulationerna om att efterträda Merkel som kansler.

Men i takt med att smittotalen försämrats i Bayern har också Söders chanser att bli kansler försvagats. Söder tampas inte bara med ökade smittotal utan han har också upprört regeringschefer i andra delstater genom att uttala sig om att de inte gör tillräckligt.

– Jag låter mig inte förolämpas, sa nyligen Berlins regeringschef Michael Müller.

Viktigt val

Markus Söder har inte sagt om han är intresserad av att bli kansler än. Men hur trenden utvecklar sig för honom och hur det går för CDU:s nya partiledare kommer att få stora konsekvenser även för Sverige. Tyskland är en motor i EU. Under Angela Merkel har landet framgångsrikt lyckats styra unionen dit de vill och även fått den tidigare CDU-ministern Ursula von der Leyen som kommissionsordförande.

I dagsläget tyder opinionsmätningarna att CDU/CSU kan stanna vid makten. Men de kommer i sådant fall att tvingas samarbeta med ett parti från andra sidan blockgränsen.

Att den nuvarande regeringspartnern Socialdemokraterna (SPD) skulle vara sugna på det ännu en mandatperiod är inte särskilt troligt då partiet rasat i opinionsmätningarna. En troligare samarbetspartner är därför De gröna som numera är näst största parti i opinionen. Men deras vilja ingå i en CDU-regering styrs troligtvis av vilken politisk riktning CDU tar.

Läs också


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00