Om  
Cecilia Malmström

Cecilia Malmström lämnar Liberalerna

I mars avslutades Cecilia Malmströms uppdrag som Liberalernas ledamot i grundlagskommittén. Nu väljer tidigare ministern och EU-kommissionären att lämna partiet, berättar hon för Dagens Nyheter. 

Cecilia Malmström var EU-kommissionär mellan 2010 och 2019.
Cecilia Malmström var EU-kommissionär mellan 2010 och 2019.Foto: Sofia Tanaka/TT
Miranda Olsson

Som EU-minister under de första fyra Alliansåren, före det Europaparlamentariker och senare EU-kommissionär har Cecilia Malmström varit ett av Liberalernas, tidigare Folkpartiets, toppnamn. 

När Jan Björklund meddelade att han skulle lämna som partiledare år 2019 stod Cecilia Malmström på mångas önskelista, men hon valde att inte ställa upp som kandidat.

Sedan dess har partiet svängt i frågan om samarbete med Sverigedemokraterna, ett vägval som väckt kritik inom Liberalerna. Tidigare har förre detta partiledaren Bengt Westerberg och profilen Birgitta Ohlsson meddelat att de inte längre röstar på partiet.

Enligt Dagens Nyheter sker avhoppet ”i spåren av ställningstaganden som andra tunga partiprofiler har gjort”. Men Cecilia Malmström vill inte utveckla varför hon väljer att lämna partiet.

Malmström var EU-kommissionär mellan åren 2010 och 2019. Hon utsågs sedan av den förra regeringen till Sveriges kandidat till generalsekreterare för OECD, ett uppdrag hon inte fick.

Sedan 2020 har hon har varit Liberalernas ledamot i den parlamentariska grundlagskommittén som tidigare i år lämnade över sitt betänkande till regeringen.

 

Nämnda personer

Cecilia Malmström

Tidigare EU-kommissionär, EU-minister (L), europaparlamentariker
Fil. dr i statsvetenskap (Göteborgs uni., 1998)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00