Carlsson: "Vi är inget intresseförbund för ungdomar"

PÅVERKAN. KDU:s ordförande om varför förbundet inte bara vill fokusera på ungdomsfrågor. Och hur man jobbar med att värva nya medlemmar.

Foto: Thomas Nordvall
Johan Manell

Altinget har träffat Kristdemokratiska Ungdomsförbundets (KDU) ordförande Christian Carlsson i en intervju om politisk påverkan.

I förhållande till sitt moderparti är KDU det största ungdomsförbundet. Och man ser sig själva som en viktig aktör inom den kristdemokratiska rörelsen. Med representation i partistyrelse och distrikt i hela landet är ambitionen att vara en viktig del av partiet.

– Vi är inget intresseförbund för ungdomar utan vi är ett förbund för att stärka kristdemokratin i Sverige, säger Christian Carlsson.

I flera frågor har man också lyckats driva igenom sin politik. KDU var först inom borgerligheten med kraven på skärpta krav i migrationspolitiken och drivande i upprivandet av Decemberöverenskommelsen.

Fördelen med KDU i förhållande till partiet är att vi kan tala fritt. Vi behöver inte ta hänsyn till vad Alliansen tycker.

Christian Carlsson
Förbundsordförande KDU

– Det är häftigt att få leda ett ungdomsförbund som har ett så stort inflytande, säger Carlsson.

Debattartiklar

Liksom hos övriga ungdomsförbund skiljer sig påverkansstrategin åt beroende på fråga. Men Christian Carlsson har en förkärlek för debattartiklar.

– Debattartiklar är grunden. Ska man lägga ut texten om vad KDU är då måste man också ge det ett sammanhang, säger han.

Samtidigt arbetar förbundet med att också bli bättre på digital kommunikation. Det är ett ständigt pågående utvecklingsarbete, där ett särskilt kampanjutskott jobbar internt för att vässa förbundet på det digitala området.

Moderpartiet

Det bästa sättet för förbundet att få igenom sitt huvudsyfte, att stärka kristdemokratins ställning i Sverige, är att försöka påverka partiet, menar Carlsson. Relationen med Kristdemokraterna är god. KDU ser sig själva både som en vakthund och en ledarhund till moderpartiet. Om man anser att partiet gör fel säger man till. Men man vill också vara med och staka ut partiets väg framåt.
Förbundet sitter representerat i Kristdemokraternas partistyrelse men man har också mer informella kontakter med centrala partiföreträdare.

– Vi kan skicka sms till varandra och jag informerar vår partisekreterare om det är några kontroversiella utspel från vår sida så att de vet vad vi gör, säger Christian Carlsson.

Den nära kontakten gör att det också finns många personliga kontakter mellan KD:s och KDU:s partiledning. Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor och Christian Carlsson har suttit i KDU:s förbundsstyrelse tillsammans.

– Vi känner varandra sedan den tiden. Det är klart att det underlättar vårt samarbete, säger Carlsson.

Värvningstävlingar

KDU är ett växande förbund. Och man jobbar också mycket med att värva nya medlemmar. Dels genom utbildningar för medlemmarna hur de ska värva men också genom olika typer av kampanjer och tävlingar.

– Förutom att vi utbildar så har vi också nationella kampanjveckor. Vi har också olika priser för distrikt och enskilda medlemmar som är framgångsrika. Vi utser årets värvare och har flera värvningstävlingar under året. Bland annat en slutspelsvariant där enskilda distrikt ställs mot varandra för att tävla kort och intensivt.

Christian Carlsson tror att det faktum att medlemsantalet ökar i KDU skickar en viktig signal till moderpartiet.

– Det är en boost också för partiet. Att de ser att det faktiskt inte är budskapet som det är fel på när det går dåligt i opinionen utan att om man jobbar hårt kan man nå resultat.

Ålder

KDU:s förbundsordförande är äldre än Kristdemokraternas partiledare. Och man har flera förbundsstyrelseledamöter som befinner sig nära trettiostrecket. Det är någonting Christian Carlsson ser positivt på.

– Vi har haft en strategi att försöka behålla personers engagemang i KDU under en längre tid. Sitter du två år i förbundsstyrelsen som träffas vid fem styrelsemöten per år hinner du kanske inte snappa upp allting och utveckla verksamheten på ett sätt som gör att man kan påverka Kristdemokraterna och Sverige på bästa sätt. Sitter vissa ledamöter under längre tid har vi också ett starkare gemensamt minne och det stärker förbundet och vår möjllighet att påverka. Det är i KDU som mycket av framtidens kristdemokrati stakas ut.

Samtidigt betonar Carlsson att det också finns många aktiva unga också i partiet. Det uppmuntras från ungdomsförbundet att vara aktiv i både KD och KDU.

– Fördelen med KDU i förhållande till partiet är att vi kan tala fritt. Vi behöver inte ta hänsyn till vad Alliansen tycker. Vi behöver inte ta hänsyn till vad majoriteten av svenska folket tycker. Vi går inte till val. Det är KD som går till val men vi kan vara en frejdig kraft som visar vad kristdemokrati handlar om.

KDU är ett ungdomsförbund men fokuserar inte enbart på ungdomsfrågor. Man vill ha en bred politik. Förbundet vill bland annat se fler poliser, hårdare straff, starkare försvar och förbättringar av äldreomsorgen. 

– Vi är ungdomar som tycker andra saker är viktiga än att man ska få åka billigare med SL, säger Christian Carlsson.

Opinionsläget

Med knappt ett år kvar till valet ligget moderpartiet pyrt till i opinionsmätningarna. Men det är inget som påverkar ungdomsförbundet.

– Jag fokuserar inte så mycket på det. Oavsett om det går bra i opinionen eller dåligt har ungdomsförbundet alltid ett lika stort ansvar att påverka partiet i rätt riktning utifrån den position de befinner sig i, säger Carlsson.

KDU kommer att sluta upp som valarbetare och Christian Carlsson är, det dåliga opinionsläget till trots, optimistisk.

– Det är ingen ny situation att det går dåligt för oss mellan valen. Fokus är inte att klara sig kvar. Fokus är att göra ett bra val, jag vill bryta trenden av nedgång. I valrörelsen till Europaparlamentet 2014 vände vi den negativa trenden. Jag tror att vi kan hitta tillbaka till den positiva känslan med Ebba Busch Thor och Lars Adaktusson som fanns i EU-valrörelsen.

Dokumentation

Förbundsordförande KDU

2016- Christian Carlsson

2013-16 Sara Skyttedal

2011-13 Aron Modig

2008-11 Charlie Weimers

2005-08 Ella Bohlin

Christian Carlsson

Ålder: 30

Utbildning: Juristexamen, Stockholms universitet

Övriga uppdrag: Ledamot utbildningsnämnden Stockholms Stad

Tidigare uppdrag: 1:e vice ordförande KDU 2013-16, 2:e vice ordförande KDU 2011-2013, Förbundsstyrelseledamot KDU 2009-11, Ordförande KDU Stockholms stad 2008-09, Ordförande KDU Karlstad 2005-06


Nämnda personer

Christian Carlsson

Riksdagsledamot (KD), ordförande i socialutskottet, socialpolitisk talesperson
Juristexamen (Stockholms uni., 2012)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00