Busch Thor spökar för flera KD-kandidater

LISTKAMP. KD:s partiledare står på listor i flera valkretsar. Hon kommer att bli invald i den valkrets som hon får flest kryss och just nu är den kampen väldigt jämn.

Foto: Bild: Truls Busch Christensen
Johan Manell

Flera av partiledarna står på listor i flera valkretsar. De väljs därför in i den valkrets där de har fått störst andel personkryss. Ebba Busch Thor står på listor i 17 av valkretsarna som KD har fått mandat i. Och i vilken hon till slut hamnar ser ut att kunna bli en riktig nagelbitare. När detta skrivs har hon flest personkryss i Västra Götaland västra (24,4 procent). Om det skulle stå sig är det riksdagsledamoten Roland Utbult som missar riksdagen men det är bara 3 av 232 distrikt räknade i den valkretsen så allt kan egentligen hända.  

– Jag har god tro på att jag kommer in för jag brukar dra väldigt mycket kryss. Men det får bli vad det blir, säger Roland Utbult till Altinget.  

Oscarsson kan ryka

Näst på tur på listan är Busch Thors hemvalkrets Uppsala. När nästan alla distrikt har räknats ligger hon där på 22,36 procent av kryssen. Om hon får mandatet där ryker KD-veteranen Mikael Oscarsson, försvarspolitisk talesperson och riksdagsledamot sedan 1998. Trots att han har över 8 procent av kryssen i valkretsen.  

Men med i matchen är också Västra Götaland östra där partiledaren (22,25 procent) kan peta Annika Eclund, utbildningspolitisk talesperson.  

Läs också: Skolpolitiker kan mista riksdagsplats – får lita till kryss

Och det är ruskigt jämnt. Partiledaren har vid klockan 17.30 på torsdagen över 19 procent av kryssen också i Göteborg, Örebro, Jönköping, Kalmar, Skåne norra och östra, Skåne södra, Skåne västra, Stockholms län, Södermanland, Värmland och Västra Götaland norra.  

"Positivt att partiledaren är populär"

Att Busch Thor nu äventyrar riksdagsplatsen för flera KD-politiker runt om i landet är dock inget problem menar Roland Utbult.  

– Det är positivt för partiet att partiledaren är populär och på det sättet är med och lyfter partiet. Det här med politiken är något som inte är säkert. Det är en viss osäkerhet i det hela och ska väl vara det för det ska inte vara ett yrke på det viset, säger Roland Utbult.  

Utöver Busch Thor står också partitoppen Lars Adaktusson på flera listor. Samma sak gäller där. Enskilda kandidaters riksdagsöde avgörs av i vilken valkrets han till slut hamnar.

Kakabaveh har chansen  

I Vänsterpartiet står Jonas Sjöstedt på listorna i båda Stockholmsvalkretsarna men också på listan i Västerbotten. Som läget ser ut nu kommer han att komma in i Västerbotten vilket gör att innehavaren av plats 8 i Stockholm i sådant fall skulle komma in (V får preliminärt 7 mandat i valkretsarna). Det är Amineh Kakabaveh. Hon vill dock inte spekulera om sina chanser.  

– Det är lite svårt att veta just nu hur det kommer att bli, säger Kakabaveh till Altinget. 

Kakabaveh har haft en konflikt med partiledningen när det gäller hennes kamp för hedersförtryck. I förslaget till riksdagslista petades hon men medlemmarna röstade in henne igen. Och det förtroendet vill hon förvalta om det blir fyra år till.  

– Om jag kommer in kommer jag att driva mina frågor på samma sätt och jag kommer absolut inte svika någon väljare, säger hon. 

Det lööfska hotet

I Centerpartiet är Annie Lööf populär i flera valkretsar. I sin hemvalkrets Jönköping som är färdigräknat landade Lööf på 30,9 procent. Men hon ligger runt 25 procent också i Stockholms län och Stockholms kommun som ännu bara rapporterat en bråkdel av distrikten. Och i Göteborg ligger hon på 28 procent med hälften av distrikten räknade. När Altinget pratade med Göteborgslistans andranamn Rickard Nordin tidigare i veckan var han inte alls säker på sin riksdagsplats. 

Läs också: Strid om kryssen för riksdagens miljö- och energipolitiker

– Bland våra väljare i Göteborg är en hög andel unga kvinnor och bland dem är Annie Lööf mycket populär, sade Nordin. 

Var hamnar Ulf?

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson står på tre listor och också där är det jämnt. Flest kryss har Kristersson just nu i hemvalkretsen Södermanland (21,68 procent), det skulle i sådant fall peta Erik Bengtzboe, utbildningspolitisk talesperson. Men han har också 21,16 procent i Stockholms län och 19,08 i Stockholms kommun. Så än är inte sista krysset räknat i kampen om riksdagsplatserna.  
 

Dokumentation

Krysskampen i KD

Siffrorna är från torsdag kl. 17.30. De anger andelen personkryss (i procent) partiledaren har i den aktuella valkretsen.

Ebba Busch Thor

Västra Götaland västra 24,44

Uppsala 22,39

Västra Götaland östra 22,25

Kalmar 21,75

Skåne västra 21,71

Jönköping 21,37

Skåne norra och östra 21,13

Stockholms län 20,89

Örebro 20,47

Södermanland 20,04

Västra Götaland norra 19,85

Skåne södra 19,31

Göteborg 19,22

Värmland 19,19

Västra Götaland södra 16,56

Östergötland 16,35

Stockholms kommun 14,32


Nämnda personer

Amineh Kakabaveh

Ordförande Varken hora eller kuvad (VHEK)
fil. mag. socialt arbete (Stockholms uni., 2005)

Rickard Nordin

Riksdagsledamot (C), klimat- och energipolitisk talesperson, ledamot i partistyrelsen
fil.kand i statsvetenskap (Göteborgs uni. 2008)

Roland Utbult

Riksdagsledamot (KD), kulturpolitisk talesperson
Lärare (Göteborgs uni., 1978)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00