Skolpolitiker kan mista riksdagsplats – får lita till kryss

VALET. Det kan bli rotation i utbildningsutskottet i höst då flera skolpolitiker i riksdagen riskerar att bli utan riksdagsplats. Nu måste de hoppas på personkryss.

Flera av riksdagens skolpolitiker riskerar att inte komma in i riksdagen igen. Nu måste de förlita sig på personkryss. Liberalernas skolpolitiske talesperson Christer Nylander ser ut att komma in i riksdagen igen, om ingen får fler personkryss vill säga. I hans valkrets Skånes län norra och östra har nämligen L bara ett mandat till riksdagen. 

Strider mot partiledaren

Men några kan få det svårare. Strängnäsbon och Moderaternas partiledare Ulf Kristersson toppar listan i Södermanlands län. Och på plats tre står partiets skolpolitiske talesperson Erik Bengtzboe. I skrivande stund får Moderaterna endast två mandat i valkretsen. Det gör att Bengtzboe nu måste lita till att partiledaren får mer kryss någon annanstans eller att han kryssas förbi nummer två på listan. 

Läs också: Viktiga hållplatser på vägen till makten

I Dalarnas län får Vänsterpartiet bara ett mandat till riksdagen. Toppnamnet och skolpolitiske talespersonen Daniel Riazat kommer med stor sannolikhet komma in i riksdagen. När hälften av distrikten är räknade leder han antalet personkryss stort.

Riskerar bli utan

Kristdemokraternas talesperson i skolfrågor Annika Eclund, står på plats två i Västra Götalands län östra. Hittills i räkningen har tre andra på listan blivit kryssade fler gånger. Två av dessa är Lars Adaktusson och partiledare Ebba Busch Thor, som kan bli valda genom en annan valkrets. Men det finns en risk att Eclund blir utan riksdagsplats. 

Läs också: Nya roller i riksdagen kan ge nya överenskommelser

Örebro läns valkrets får skicka fyra socialdemokrater till riksdagen. Deras skolpolitiske talesperson och utbildningsutskottets ordförande Matilda Ernkrans står på plats 3. Men med hälften av distrikten räknade, är det ganska säkert att Ernkrans inte blir omkryssad.

Carlsson ligger pyrt till

I nuläget ser det värre ut för Centerpartiets frontfigur i skolpolitiska frågor. Ulrika Carlsson i Västra Götalands läns östra ser ut att missa partiets enda plats till riksdagen. Det är ännu få distrikt som blivit räknade, men nummer fyra på deras lista i valkretsen har i nuläget fler personkryss än Carlsson. 

Miljöpartiets enda ledamot i utbildningsutskottet, Elisabeth Knutsson, kandiderar inte i valet. Men partikollegan och utbildningsministern Gustav Fridolin kandiderar och kommer med stor sannolikhet sitta i riksdagen i höst om han inte blir minister.

Enkelt med en lista

Sverigedemokraternas skolpolitiske talesperson Stefan Jakobsson kandiderar inte i valet. Men parhästen och ledamoten i utbildningsutskottet Robert Stenkvist står tillräckligt högt på vallistan. Eftersom SD ser ut att få över 60 mandat i hela Sverige, kommer Stenkvist komma in i riksdagen och förmodligen få fortsätta i utskottet även i höst. 

Forrige artikel Alliansen vill snacka med Löfven – får nobben Alliansen vill snacka med Löfven – får nobben Næste artikel Viktiga hållplatser på vägen till makten Viktiga hållplatser på vägen till makten
Här är alla 23 ministrar i nya regeringen

Här är alla 23 ministrar i nya regeringen

REGERING. Sveriges nya regering består av 23 ministrar, fem från Miljöpartiet och 18 från Socialdemokraterna. Det är lika många statsråd som i förra regeringen. Könsfördelningen är 12 kvinnor och elva män, vilket också är oförändrat jämfört med förra regeringen. Miljöpartiet får en minister mindre, Socialdemokraterna en mer.