Anders Thornberg blir ny rikspolischef

CHEFSBYTE. Efter många år inom Säpo och med en polisutbildning i ryggen är Thornberg ett annorlunda val av rikspolischef än vad hans företrädare var.

Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) presenterade den nya rikspolischefen under torsdagen. Han framhävde Anders Thornbergs långa erfarenhet inom Säkerhetspolisen samt att han fått chefsutbildning i USA av FBI. Han har även varit chef över Säpo sedan 2012.

− Anders Thornberg har ett väldigt stort förtroende. Både internt inom polisen, men också externt är min bedömning. Och det är viktigt för att kunna leda en stor organisation framåt. Han har en väldigt bred och lång erfarenhet. 37 år som polis, har ju rätt stor respekt med sig skulle jag vilja säga. Och alla de uppgifter som han har haft under de här åren. Så hans breda erfarenhet och han stora förtroende på internt och externt, gör honom till en utmärkt kandidat för oss, säger Morgan Johansson till Altinget.

Anders Thornberg sticker ut i traditionen av rikspolischefer, just på grund av att han faktiskt gått på Polishögskolan. Vilket få tidigare rikspolischefer har. Största kritiken från poliskåren mot förre chefen, Dan Eliasson, var att han inte hade något förtroende internt inom Polismyndigheten. Den stora omorganisationen inom Polismyndigheten har varit mycket omdebatterad och anses vara bland de största utmaningarna med att vara rikspolischef just nu. Därför anser Morgan Johansson att nya chefen är rätt person för jobbet.

Login