AFS värvar ytterligare en riksdagsledamot

AVHOPP. Jeff Ahl lämnar Sverigedemokraterna och går till Alternativ för Sverige. Han blir den andra riksdagsledamoten att gå över till AFS.

Felten och Ahl vid pressträffen i riksdagen.
Felten och Ahl vid pressträffen i riksdagen.Foto: Johan Manell/Altinget
Johan Manell

Jeff Ahl blir den sjätte riksdagsledamoten från Sverigedemokraterna som lämnar partiet under mandatperioden 2014-2018. Han väljer att sitta kvar som politisk vilde. Sina utskottsplatser som suppleant i EU-nämnden, försvarsutskottet och utrikesutskottet tänker han behålla.

Läs också: SD på ofrivillig rekordjakt

Han lämnar partiet för att gå över till det nybildade partiet Alternativ för Sverige (AFS), vars partiledare är den tidigare uteslutna sverigedemokraten Gustav Kasselstrand. Ahl är besviken på Sverigedemokraterna, dels på partikulturen men också mot att partiet bytt fot i Nato-frågan och frågan om vinster i välfärden.

– Man (SD reds.anm) har brutit mot en del vallöften man har givit. Man har inte tagit strid i viktiga frågor. Till exempel EU för att man inte vill stöta sig med Moderaterna. Man har intagit en allmän väldigt platt inställning mot Moderaterna, säger Jeff Ahl till Altinget.

Andra från AFS

Jag skulle bli förvånad om det inte blir fler.

Olle Felten (AFS)
Om att fler avhopp från Sverigedemokraterna kan bli aktuella.

De sakfrågor där Jeff Ahl menar att AFS skiljer sig från SD är dels att AFS vill se en aktiv återvandringspolitik. Dels att AFS också vill ta bort onödig byråkrati inom stat, kommuner och landsting. Men några exakta siffror och vilka tjänster som ska bort från förvaltningen kan han inte säga i dagsläget.

Läs också: Kasselstrands nya parti ska ta väljare från SD

Olle Felten var den första riksdagsledamoten att gå från SD till AFS, vilket han gjorde för två veckor sedan. Han välkomnar Ahl till partiet och menar att det ökar möjligheterna att driva AFS:s politik i riksdagen.

– Det blir en helt annan situation. Det gör att vi kan jobba tillsammans och bygga arbetet i riksdagen på ett helt annat sätt än jag kan som enskild riksdagsledamot, säger Felten till Altinget.

Läs också: Riksdagsledamot lämnar SD – går till Alternativ för Sverige

Jeff Ahl ser även han fram emot samarbetet.

– Olle är kompetent och duktig. Han har ålderns visdom och jag har ungdomen, säger Ahl.  

Kan komma fler avhopp

Partiledaren Gustav Kasselstrand (AFS) är också han glad över värvningen. Han vill i dagsläget inte säga om det kan komma att bli aktuellt med fler riksdagsledamöter som tar steget från SD till AFS.

– Det får vi se. Jag kan varken säga bu eller bä än. Men vi för en dialog med alla riksdagsledamöter som kan vara potentiella för oss, säger han till Altinget.

Kent Ekeroth, kan han bli aktuell?

– Jag kommenterar inte några enskilda personer men vi för en dialog med olika riksdagsledamöter, säger Kasselstrand.

Partikollegan Olle Felten är dock förhållandevis säker på att fler riksdagsledamöter från SD kommer att följa efter honom själv och Jeff Ahl. Även om inte heller han vill nämna några namn.

– Jag skulle bli förvånad om det inte blir fler kan jag säga, säger Olle Felten.

Nämnda personer

Gustav Kasselstrand

Partiledare Alternativ för Sverige
Master i business administration (Aalto-universitetet i Helsingfors, 2017)

Jeff Ahl

F.d. riksdagsledamot (-)
Specialistofficerutbildning (Markstridsskolan Kvarn, 2008)

Olle Felten

Tidigare riksdagsledamot (-), tidigare (SD)
Gymnasieutbildning

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00