Kristersson KU-anmäls för hanteringen av könstillhörighetslagen

Trots att Socialdemokraterna röstade för den nya könstillhörighetslagen KU-anmäler en ledamot nu statsminister Ulf Kristersson (M) för hur processen gick till. ”Det handlar inte om lagen utan om statsministerns tjänsteutövning”, säger Laila Naraghi (S) till Dagens Nyheter.

Statsminister Ulf Kristersson KU-anmäls av Socialdemokraterna.
Statsminister Ulf Kristersson KU-anmäls av Socialdemokraterna.Foto: Fredrik Sandberg/TT
Miranda Olsson

Efter interna stridigheter i regeringen kring en ny könstillhörighetslag valde Moderaterna och Liberalerna att själva ta lagförslaget till socialutskottet för beredning. Lagen klubbades i riksdagen i mitten av april, med stöd av bland annat Socialdemokraterna.

Nu KU-anmäler partiets riksdagsledamot Laila Naraghi statsministern. Hon vill att konstitutionsutskottet tar ställning till hur beredningen gick till. 

– Just eftersom det är ett ovanligt tillvägagångssätt så blir det än mer angeläget att KU tittar på det här, säger Naraghi till DN.

Anmälan rör också ett uppmärksammat uttalande från statsministern där han strax innan lagen skulle klubbas sade att han hellre sett en 18-årsgräns för jurdiskt könsbyte, i stället för den 16-årsgräns som den nya lagen anger.

– Jag tror det var uppenbart för alla som följde medierapportering där i april att det var rätt rörigt kring statsministern, säger Naraghi.

Läs också

Nämnda personer

Ulf Kristersson

Statsminister (M), partiledare Moderaterna
Ekonom (Uppsala uni., 1988)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00