Trots fler miljarder till miljö och klimat – alla inte nöjda

Miljöbudgeten omfattar fler miljarder än någonsin. Det är för mycket, enligt Kristdemokraternas Kjell-Arne Ottosson. Ett fikonlöv för miljöministern att hålla fram, enligt Vänsterpartiets Jens Holm. "Det är på alla andra politikområden som de största klimatutmaningarna finns" säger han till Altinget.

Tolv miljarder i miljö- och klimatsatsningar. Och en rekordmiljöbudget på 22 miljarder. Men det gäller att hålla isär miljarderna.
Tolv miljarder i miljö- och klimatsatsningar. Och en rekordmiljöbudget på 22 miljarder. Men det gäller att hålla isär miljarderna.Foto: Anders Wiklund/TT
Johanna Alskog

Den så kallade miljöbudgeten omfattar nästan 22 miljarder kronor, det vill säga utgiftsområdet allmän miljö- och naturvård i regeringens budgetproposition. Det är ännu en rekordnotering, vilket miljöminister Per Bolund (MP) nogsamt har påpekat.

Men trots att regeringen alltså vill skjuta till nästan fyra miljarder mer än i 2021 års miljöbudget, så möts det inte av idel applåder. Jens Holm, klimatpolitisk talesperson för Vänsterpartiet, kallar miljöbudgeten för ett fikonlöv som Per Bolund kan hålla fram.

– Det är på alla andra politikområden där de största klimatutmaningarna finns, säger han till Altinget och tar miljöskadliga subventioner, felriktad infrastrukturpolitik som driver på mot ökad trafik samt för små tillskott till den pandemidrabbade kollektivtrafiken som exempel.

Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.