Textilutredare: Konsumenter behöver också en knuff

PÅ REMISS. Mer än hälften av de 86 500 ton textilier som i dag eldas upp i Sverige skulle kunna användas igen. Men för att nå dit räcker det troligen inte bara att införa ett producentansvar, enligt utredaren som föreslagit just det.

Foto: MP
Jacob Hederos

Just nu pågår remissbehandlingen av producentansvarsförslaget som vill att 7 400 företag ska få ansvaret att se till att färre textilier går upp i rök. I ett första

Dokumentation

Friåkarfråga oroar näring

Producentansvarsavgiften som i slutändan hamnar på varje sålt plagg beräknas exempelvis göra en t-shirt 23 öre per. Men från näringsrepresentanthåll oroas man över att det kan bli svårt att få till ett heltäckande system där alla betalar för avgiften.
– Det kommer att bli lite soppigt, säger Cecilia Tall på branschorganisationen Teko.

Det kommer först och främst att vara en utmaning att säkerställa att handlare utanför EU, där Storbritannien nu också ingår, betalar en avgift för utsortering och återvinning.

Men samtidigt pekar Cecilia Tall på en utmaning att nästan alla länder inom EU just nu tar fram egna system för att säkerställa insamlingen, vilket kan skapa ett lapptäcke av regelverk.
–  Med e-handel handlar svenska konsumenter av europeiska företag och svenska företag säljer direkt till europeiska konsumenter.
Ni är alltså inte helt nöjda med utredningsförslaget på den fronten?
– På den fronten kan man säga att vi fortfarande har en hel del att lösa, säger Cecilia Tall och fortsätter:
– Här behövs det nog ett gemensamt grepp inom EU. För de här e-handelssajterna finns ju över hela Europa.
Skulle ni inte kunna lösa det gemensamt inom branschen?
– Det skulle man kanske kunna göra, jag vet inte riktigt. Men problemet är att det är nationella lagstiftningar i alla länderna, och exempelvis skatteinbetalningarna brukar man ju inte ha branschöverenskommelser om.

Deadline för remissvar är den 17e mars


Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00