Sverige får ny chefsförhandlare vid COP25

KLIMAT. Sverige byter chefsförhandlare med kort varsel inför det kommande globala klimatmötet i Madrid. Mattias Frumerie kliver tillfälligt in som delegationsledare istället för Johanna Lissinger Pietz.

Sedan några veckor tillbaka har Sverige en ny tillfällig delegationsledare inför de kommande klimatförhandlingarna i början av december. Detta genom att Mattias Frumerie, som till vardags jobbar med klimatfinansiering och klimatdiplomati på Utrikesdepartementet, tar över rodret efter Johanna Lissinger Pietz, som innehatt ansvaret sedan 2016. Klimatminister Isabella Lövins pressekreterare Jakob Lundgren menar dock att det inte ska ha någon påverkan på Sveriges roll i förhandlingarna.

– Den kompetensen som Johanna innesitter ville vi använda på ett annat sätt. Och vi känner oss trygga med detta upplägget. Mattias Frumerie som tar över rollen som chefsförhandlare vid klimatmötet har stor erfarenhet av finansieringsfrågorna och klimatförhandlingarna och kan fylla hennes skor väldigt väl. Så det är en kombination av motiveringar, säger Jakob Lundgren till Altinget.

Lissinger Pietz hade dock inte bara haft en ledarroll för den svenska delegationen. Hon har också företrätt hela EU som chefsförhandlare i finansieringsförhandlingarna på FN-nivå.

Login