Sverige får ny chefsförhandlare vid COP25

KLIMAT. Sverige byter chefsförhandlare med kort varsel inför det kommande globala klimatmötet i Madrid. Mattias Frumerie kliver tillfälligt in som delegationsledare istället för Johanna Lissinger Pietz.

COP25 kommer att hållas på IFEMA, en konferensanläggningen i nordöstra Madrid<br>
COP25 kommer att hållas på IFEMA, en konferensanläggningen i nordöstra Madrid
Foto: Alquiler de Coches/ Flickr
Jacob Hederos

Vi har ett jättebra team, så det känns väldigt bra. Men det är ju förstås väldigt tråkigt att vi tappar Johanna som delegationsledare.

Mattias Frumerie
Tillfällig chefsförhandlare för Svenska delegationen

Sedan några veckor tillbaka har Sverige en ny tillfällig delegationsledare inför de kommande klimatförhandlingarna i början av december. Detta genom att Mattias Frumerie, som till vardags jobbar med klimatfinansiering och klimatdiplomati på

Dokumentation

Det är knäckfrågorna i Madrid

Inom regelboken till Parisöverenskommelsen återstår främst två frågor:

  • På vilket sätt ska utsläppskrediter fungera under Parisavtalet? Brasilien har lett en en grupp länder som vill öppna upp för att krediter från det nuvarande utsläppshandelssystemet CDM ska kunna föras över till Parisöverenskommelsen, men flera länder motarbetar detta då nuvarande system bland annat ifrågasatts för att skapa så kallad "hetluft" där krediter inte motsvarar faktiska utsläppsminskningar.
  • Inom vilka tidsramar ska länderna rapportera in sina framsteg i klimatarbetet? EU har varit en av parterna som förespråkat att avstämningarna ska ske vart femte år, men flera länder hade hellre sett en avstämning var tionde år.

Utanför regelboken ska det även diskuteras hur klimatfinansieringen, där rikare länder ska hjälpa fattigare att ställa om, ska se ut framöver. Sedan ska också ett nytt arbetsprogram för att hantera frågan om "ohanterbara skador och förluster" tas fram. Där diskuteras bland annat att uppmuntra försäkringslösningar.


Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00