Strid om kryssen för riksdagens miljö- och energipolitiker

VALET. Flera av partiernas miljö- och energipolitiska talespersoner tvingas nu lämna riksdagen. För tre personer hänger det på personkryssen om de kommer in eller ej: Maria Weimer (L), Rickard Nordin (C), Eskil Erlandsson (C) och Birger Lahti (V).

Strid om kryssen gäller för Rickard Nordin (C), Eskil Erlandsson (C) och Maria Weimer (L).
Strid om kryssen gäller för Rickard Nordin (C), Eskil Erlandsson (C) och Maria Weimer (L).Foto: Riksdagen
Johanna Alskog

Tidigare landsbygdsministern Eskil Erlandsson är en av Centerns mest profilerade politiker, ändå fick han vackert se sig nedflyttad på riksdagslistan på hemmaplan inför valet. Det var dags för föryngring, ansåg den lokala centerkretsen. Men Eskil Erlandsson, C:s landsbygdspolitiska talesperson, ser ut att ha goda chanser ta sig in i riksdagen på sin popularitet. När personrösterna är räknade i 21 av 116 distrikt vid lunchtid på onsdagen har Erlandsson drygt 16 procent av kryssen, att jämföra med toppnamnet Per Schöldberg som ligger på knappt sju procent.

Nordin kämpar mot Lööf

För centerkollegan Rickard Nordin i Göteborg, partiets energipolitiska talesperson, handlar det istället om att kämpa mot partiledaren Annie Lööfs popularitet. Lööf toppar listan både i Göteborgs kommun och i Jönköpings län, hon får ett mandat där hon får högst andel personkryss. Att det blir i Lööfs hemlän Jönköping är inte en självklarhet, enligt Rickard Nordin.

– Bland våra väljare i Göteborg är en hög andel unga kvinnor och bland dem är Annie Lööf mycket populär, säger han till Altinget.

Vid lunchtid på onsdagen hade Annie Lööf knappt 33 procent av Centerkryssen i Jönköpings län och nästan 28 procent i Göteborgs kommun.

Jämn (L)-strid i Uppsala

Fakta
Miljöministern och språkrören
I Stockholms län och Stockholms kommun fanns på onsdagsförmiddagen ännu inga personkryss redovisade.
Såvida ingen kryssar sig förbi, så ser kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke, språkröret och utbildningsminister Gustav Fridolin och miljöminister Karolina Skog ut att få varsin riksdagsplats för Stockholms län, där MP preliminärt har fått tre mandat.
I Stockholms stad blir det i så fall språkröret och klimatminister
 Isabella Lövin, finansmarknadsminister Per Bolund och riksdagsledamot Maria Ferm som får de tre mandaten.
Isabella Lövin toppar även MP:s lista i Dalarna, men där har partiet förlorat sitt mandat.

Energiministern (S) och landsbygdsministern (S)
Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht sitter säkert i Norrbottens län där han toppar listan och dessutom ser ut att få ett extra stöd genom högsta andelen personkryss.
Energiminister Ibrahim Baylan står som nummer fyra i Stockholms län, där Socialdemokraterna preliminärt har tio mandat. Därmed kan även han räkna med en säker riksdagsplats i det fall att det inte blir någon fortsättning som statsråd.


Men den kanske jämnaste striden om kryssen bland riksdagens miljö- och energipolitiker ser ut att bli i Uppsala län. Där behöver Liberalernas energipolitiska talesperson Maria Weimer ta sig förbi listans förstanamn Lina Nordquist för att stanna kvar i riksdagen. Mitt på dagen på onsdagen hade Weimer 4,96 procent av kryssen och Nordquist 6,28 av kryssen, men då var endast 94 av 252 distrikt räknade.

Maria Weimer profilerade sig i slutet av valrörelsen på klimatområdet genom att stödja en flygskatt och argumentera för behovet av minskad flygtrafik.

V-strid i Norrbotten

En höjdpunkt är naturligtvis att få ha varit med och ta fram det klimatpolitiska ramverket.

Lars Tysklind (L) lämnar riksdagen efter 16 år – i grunden nöjd med sin instats

I Norrbottens län står Birger Lahti, V:s energipolitiska talesperson, etta på partiets lista. Men på onsdagsförmiddagen när 80 av 177 distrikt var räknade hade tredje namnet, Nina Berggård, kryssat sig förbi med 6,36 procent av V-kryssen i Norrbotten, mot 2,44 för Lahti. Återstår att se om det står sig när alla distrikt är räknade.

Läs också: "Ingen mänsklig rättighet att förstöra klimatet"

En politiker som inte bli kvar i riksdagen är Miljöpartiets miljöpolitiska talesperson i riksdagen Stina Bergström, eftersom partiet backade och förlorade sitt mandat i Värmland. Hon lämnar därmed riksdagen efter åtta år.

Sakkunskaper försvinner

Inte heller Liberalernas miljöpolitiska talesperson Lars Tysklind blir kvar. Han lämnar riksdagen efter 16 år. Tysklind har varit partiets ledamot i både Energikommissionen och Miljömålsberedningen. Tysklind kommer att lämna ett hål efter sig, enligt Allianskollegan Rickard Nordin.

– En person som Lars Tysklind sitter på stora sakkunskaper. Det innebär en förlust när en sådan som han inte blir kvar, även om han inte skulle fortsätta i miljö- och jordbruksutskottet, så skulle han finnas tillgänglig i riksdagen, säger Rickard Nordin.

Liten skara som var med vid bordet

Miljöpartiets energipolitiska talesperson Lise Nordin kandiderade inte i riksdagsvalet. Det gjorde inte heller KD:s Lars-Axell Nordell. Kristdemokraternas energipolitiska talesperson Penilla Gunther valde att hoppa av kort före valdagen, efter avslöjanden om att hon brutit mot riksdagens reseregler. Därmed är skaran som suttit med vid de faktiska förhandlingarna om den blocköverskridande energiöverenskommelsen liten, konstaterar Nordin.

– Det är egentligen bara jag, Lars och Ibbe kvar som satt med vid energiförhandlingarna och  som vet vad som faktiskt sades i rummet, säger Rickard Nordin och syftar på Moderaternas Lars Hjälmered (som har en säker riksdagsplats) och energiminister Ibrahim Baylan (S).

Dessa sitter säkert

Energipolitiska talespersoner i riksdagen som med största säkerhet blir kvar är: Ingemar Nilsson (S) och Mattias Bäckström-Johansson (SD).

Bland de miljöpolitiska talespersoner som också ser ut att ha sina platser säkrade är Åsa Westlund (S), Martin Kinnunen (SD) och Jens Holm (V).

Kristina Yngwe (C) toppar listan i Skåne läns södra distrikt, där Centern har fått ett mandat. Så länge ingen kryssar sig förbi är hon med andra ord kvar i riksdagen. På onsdagsförmiddagen var ännu inga kryssröster för distriktet redovisade på Valmyndighetens hemsida.

"Kontinuitet och förnyelse"

En viss rotation bland politikerna på miljö- och energiområdet kan vara bra, även på kunskapstunga områden som miljö- och energipolitik, enligt Jens Holm. 

– Det är väl bra både med kontinuitet och förnyelse. Men viktigast är att det finns politiker som driver miljöpolitik inom andra områden, att finanspolitiker, kulturpolitiker och infrastrukturpolitiker också förstår klimatlagen och det klimatpolitiska ramverket exempelvis, säger Jens Holm till Altinget.

Hur har det sett ut under den gångna mandatperioden?

– Det har väl funnits en del övrigt att önska på det området inom alla partier.

Tomma miljö- och energistolar hos KD

Kristdemokraterna har alltså tappat sin energipolitiska talesperson Penilla Gunhter samt Lars-Axel Nordell som har miljöfrågorna, medan partiets klimatpolitiska talesperson inte sitter i riksdagen, utan är kommunalrådet Lars Thunberg i Helsingborg.

– Vi får se hur uppdragen fördelas framöver, säger han till Altinget.

Dokumentation

Tidigast på fredag den 14 september kommer det definitiva resultatet för riksdagsvalet att vara färdigt, enligt Valmyndigheten.



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00