Stöd för skärpta ägardirektiv till Sveaskog

SKOG. Det finns en majoritet i riksdagen för att naturvårdsambitionerna i Sveaskogs ägardirektiv ska skärpas. Det visar Världsnaturfonden WWF:s valenkät Skogskompassen.

Regeringspartierna har stöd i riksdagen för att se över ägardirektiven till statliga bolaget Sveaskog. Förutom Socialdemokraterna och Miljöpartiet, anser även Vänsterpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna att direktiven bör ses över så att det tydligt anges att objekt med höga naturvärden ska undantas avverkning. Det visar den valenkät, Skogskompassen, som Världsnaturfonden WWF har gjort med riksdagspartierna.

– Under året har Sveaskogs naturvårdsarbete kritiserats flera gånger, nu senast i Ore skogsrike, som WWF utsett till svensk pärla. Skogskompassen visar att det nu finns en politisk majoritet för en översyn av Sveaskogs ägardirektiv, säger Linda Berglund, skogsexpert WWF, i ett pressmeddelande.

I båda blocken finns det partier, enligt Skogskompassen, som svarar ja frågan om det ska utvecklas en ny skogspolitik. Socialdemokraterna, Centern och Sverigedemokraterna är de tre som svarar nej och anser att dagens skogspolitik med två jämställda mål för produktion och miljö funderar väl. "En ny översyn skulle bara leda till mer konflikt kring skogen." skriver Socialdemokraterna i sitt svar.

Login