Debatt

Slutreplik: Till skillnad från SD vill vi göra något åt klimatförändringarna

I en accelererande klimatkris ser vi möjligheter i stället för att köra fast i ett djupare fossilberoende. Att backa från en ambitiös reduktionsplikt kommer bromsa omställningen, skriver Gunvor G Ericson och Eva Svedling (MP), tidigare statssekreterare, i en slutreplik.

Sverige behöver stärka sin säkerhet genom egen hållbar produktion, skriver debattörerna.
Sverige behöver stärka sin säkerhet genom egen hållbar produktion, skriver debattörerna.Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT
Eva Svedling
Gunvor G Ericson
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Världen är orolig. Under brinnande krig har vi också en accelererande klimatkris och auktoritära styren är på frammarsch. Det ställer krav på oss att agera ansvarsfullt, modigt och med siktet inställt på hållbarhet. De liberala demokratierna kommer att vara avgörande och Sveriges röst är viktig.

Läs också

Möjligheter till omställning

Sveriges röst och den ambitiösa klimatpolitik som vi har bedrivit har haft stor betydelse för andra länder. I EU har Sverige spelat en central roll för att vi nu har en klimatlag och nya klimatmål på plats. Sveriges röst i form av Isabella Lövin reformerade EU:s utsläppshandelssystem i grunden.

Genom en kraftigt stärkt prissignal, det blev dyrare att släppa ut, och systematisk skrotning av utsläppsrätter stimulerar vi nu näringslivet till omställning och framtidsinvesteringar.

Häri ligger möjligheter. Möjligheter till omställning och utveckling. Möjligheter att nå våra klimatmål.

Det är här vi skiljer oss från SD. Genom att vilja göra något åt klimatförändringarna, genom att prioritera klimatpolitik.

Stoppa olja från Ryssland

Vi står bakom det klimatpolitiska ramverket och vi står för att vi måste bort från det fossila. Och det snabbt.

Den sociala hållbarheten prioriteras genom satsningar på grupper som åker kollektivt eller cyklar, som bor på landsbygden eller har låga inkomster. Den ekonomiska hållbarheten stimuleras genom träffsäkra subventioner till effektivisering och infrastruktur. Priset påverkar naturligtvis effekten. Sänks skatten på bensin och diesel uppmuntras bilkörning och utsläppen ökar.

Sverige behöver i stället stärka sin säkerhet genom egen hållbar produktion och genom att stoppa importen av olja från Ryssland.

Stimulera produktion av biodrivmedel

Näringslivet har varit pådrivande för en ambitiös reduktionsplikt. Man har velat se långsiktighet och stabilitet för att våga investera. Att backa från det kommer att hindra nödvändiga investeringar och bromsa omställningen.

Efterfrågan på biodrivmedel krävs för att ställa om och vi behöver tvärtemot vad som nu görs stimulera egen produktion av biodrivmedel i Sverige. Det kommer också att göra oss mer självständiga. Redan nu visar utvärderingar att den hittills ökade inblandningen av biodrivmedel bidragit till minskade utsläpp.

Det kan dock inte vara den enda åtgärden. Vi behöver också effektivisera transporterna, elektrifiera fordonsflottan, bygga ut kollektivtrafiken och stimulera överflyttning från väg till järnväg.

Det viktiga är att vi visar ledarskap och resolut styr mot ett rättvist och hållbart samhälle med kraftigt minskade utsläpp. Inte kör oss fast i ett ännu djupare fossilberoende.

Läs tidigare inlägg i debatten

SD: Tondövt att inte se drivmedelspriserna som ett hot

De höjda drivmedelspriserna lägger en strypsnara på svenskt näringsliv och svenska hushåll. Det är provocerande att miljöpartisterna ser höjningarna som en möjlighet, skriver Martin Kinnunen och Thomas Morell (SD) i en replik.

Se höjda drivmedelspriser som en möjlighet inte ett hot

Tyvärr dominerar kortsiktiga ekonomiska perspektiv utan faktastöd klimat- och miljödebatten. När reduktionsplikten leder till höjda drivmedelspriser skapas ett omställningstryck till ett mer transporteffektivt samhälle. Det är en möjlighet inte ett hot, skriver Gunvor G Ericson och Eva Svedling, tidigare statssekreterare på miljödepartementet.

Nämnda personer

Isabella Lövin

Medordförande Friends of Ocean Action, kandidat till Europaparlamentsvalet (MP)
Filmvetenskap, statsvetenskap, sociologi och italienska (Stockholms uni.,1981–1985), statsvetenskap (Università di Bologna, 1986–1987), radioproducentutbildning (Dramatiska Institutet 1992–1994)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00