Skogsstyrelsens gd vädjar om arbetsro

UTNÄMNINGAR. Regeringens val av ledamöter till Skogsstyrelsens nya styrelse har fått hård kritik. Generaldirektör Herman Sundqvist vädjar till kritikerna att ge styrelsen en chans.

Skogsstyrelsens generaldirektör Herman Sundqvist.
Skogsstyrelsens generaldirektör Herman Sundqvist.Foto: Sveaskog
Johanna Alskog

Det har stormat rejält kring Skogsstyrelsens nya styrelse. Upprördheten kring ett antal av de ledamöter som regeringen har utsett har nått den grad att myndighetens nytillträdda generaldirektören nu ber om lugn och sans. "Ge Skogsstyrelsens nya styrelse en chans" skriver Herman Sundqvist i ett blogginlägg.

Denna vecka har styrelsen sitt allra första möte. "Jag tycker det är rimligt att den nya styrelsen ges möjlighet att komma igång med sitt viktiga arbete och inte diskvalificeras innan den ens hunnit hålla sitt första sammanträde." skriver Sundqvist.

Nästan helt utbytt

Styrelsen är inte helt och hållet ny. En ledamot från 2015 års styrelse finns kvar, den nya ordföranden Maria Larsson-Stern, forskningschef på Skogsforsk. I övrigt är det alltså idel nya namn.

De tillsättningar som fått blodtrycket att stiga på olika håll i Skogssverige är:

  • Mikael Karlsson, forskare, tidigare ordförande för Naturskyddsföreningen och ordförande för den europeiska miljöorganisationen EEB
  • Håkan Wirtén, generalsekreterare för WWF Sverige.
  • Pär Lärkeryd, vd för Norra skogsägarna

Som ledamot i Skogsstyrelsens styrelse arbetar man på regeringens uppdrag. När man kliver in i styrelserummet ska tidigare – och pågående – engagemang i andra organisationer och företag lämnas kvar utanför, oavsett om engagemanget handlat om Naturskyddsföreningen, Sveaskog, WWF, Norra skogsägarna eller något annat.


ur Herman Sundqvists blogginlägg

Karlsson och Wirtén ses inte med blida ögon bland många i skogsbranschen då de kommer från miljörörelsen. Enligt LRF är valet av de två profilerna från miljörörelsen "uppseendeväckande".

För Wirtén kan kritiken eventuellt upplevas som att cirkeln är sluten, när han år 2010 tillträdde som generalsekreterare för WWF Sverige var det en utnämning som väckte kritik från miljöhåll. Orsak: Wirtén var tidigare skogschef på Skogsstyrelsen.

Lärkeryd före i kön

Vad gäller Lärkeryd, som är en av skogsbranschens egna, så handlar det om att han har begått etikettsbrottet att ha gått före i kön, eller snarare bakom ryggen på kamraterna. De fyra skogsägarföreningarna inom LRF Skogsägarna – Södra, Norra, Mellanskog och Norrskog – ska ha haft en överenskommelse om att lansera en helt annan kandidat för näringsdepartementet.

Övriga nya ledamöter i styrelsen är:

Generaldirektören Herman Sundqvist, tidigare skogschef på statliga Sveaskog som tillträdde som chef för Skogsstyrelsen i februari

Katarina Eckerberg, professor i statsvetenskap från Umeå universitet

Anna Furness, vd SMF Skogsentreprenörerna

Lena Heuts, verksamhetsledare Johanneberg Science Park 

Tomas Kåberger, professor Chalmers Tekniska högskola, som regeringen även placerat i Vattenfalls styrelse

Den kontroversiella styrelsens första möte inleddes på tisdagen med en exkursion i Uppsalatrakten på temat skog, vilt och röjning. På onsdagen är styrelsen i Stockholm och träffar bland annat landsbygdsminister Sven-Erik Buchts statssekreterare Elisabeth Backteman.

 

Nämnda personer

Herman Sundqvist

Generaldirektör Skogsstyrelsen
Jägmästare, Skoglig doktor (Sveriges Lantbruksuniversitet, 1987)

Pär Lärkeryd

Vd Norra skog

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00