SD förnekar kartläggning av civila samhällets finansiering

I riksdagens senaste partiledardebatt sade Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson att ingen organisation ska bli av med några bidrag för att de kritiserar Tidöavtalet. Men hans parti begär ut uppgifter om kritiska organisationers finansiering. ”Det pågår ingen kartläggning. Det finns vissa som vill blåsa upp frågan och svartmåla oss”, säger Jonas Andersson, partiets talesperson i civilsamhällesfrågor.

Foto: Jessica Gow/TT, Henrik Montgomery/TT
Anders Gustafsson

Efter att Civil Rights Defenders och Naturskyddsföreningen nyligen släppte rapporter med kritik av Tidöavtalet, gick Björn Söder till attack på Twitter. Han fick understöd av Martin Kinnunen.

Från organisationen som likställde en europeisk ledare, som valts i fria och demokratiska val i ett EU-medlemsland, med mördare som al-Assad och Putin. Fullständigt oseriös organisation som inte borde få bidrag (över 54 milj kr) från svenska skattebetalare. https://t.co/GOauJ4hnse

Att han kopplade kritiken till deras bidrag väcker oro inom civilsamhället. Den har förstärkts av att SD-tjänstemän har hört av sig till såväl Civil Rights Defenders som Naturskyddsföreningen och bett om uppgifter angående deras finansiärer. Altinget har även fått bekräftat att SD kontaktade ABF i samma ärende 2021.

Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00