Reseavdraget utanför budgeten – men Skog (MP) stänger inte dörren

Trots bred uppbackning om behovet av en reseavdragsreform lämnar regeringen inget besked i budgetpropositionen. Men Miljöpartiets gruppledare Karolina Skog öppnar för att ändå gå vidare i frågan. KD:s Kjell-Arne Ottosson välkomnar i så fall debatten.

"Vi kommer att återkomma med besked inom kort om hur vi hanterar den frågan" säger Karolina Skog. <br>
"Vi kommer att återkomma med besked inom kort om hur vi hanterar den frågan" säger Karolina Skog.
Foto: Jessica Gow/TT
Jacob Hederos

Visioner om mer klimatnytta, ökat gynnande av landsbygdspendlare framför stadsbor och problem med skattefusk i miljardklassen gör att frågan om ett reformerat reseavdrag fortsatt hägrar för flera partier i riksdagen.

Men i budgetpropositionen lyser reformen med sin frånvaro. Och från flera av oppositionspartierna finns det en viss förståelse för att regeringen ännu inte lyckats nå hela vägen fram.

– Det är lättare sagt än gjort, säger Liberalernas ekonomisk-politiska talesperson Mats Persson, som suttit med i samtalen om vad som skulle hända med det omdiskuterade utredningsförslaget fram tills i somras.

Liknande resonemang förs också från Kristdemokraternas Jakob Forssmed. ”Det är inte den enklaste reformen”, säger KD:s ekonomisk-politiska talesperson som också lyfter fram att partiet vill se ytterligare skattereformer för att premiera landsbygdsförare framför stadsbor.

Centerpartiets Martin Ådahl vill dock inte säga att det var sista chansen för en reform nu, även om de parlamentariska förutsättningarna inte är de enklaste.
– Det gäller att de som är beroende av bilen får behålla stödet, samtidigt som de som gör ansträngningar för att minska utsläppen i sitt pendlande premieras. Ett reseavdrag som tar mer miljöhänsyn är fortfarande eftersträvansvärt och det är fortfarande något som vi önskar och tror på är möjligt. Tyvärr kom inte det förslaget nu, säger Ådahl till Altinget.

Miljöpartiets Karolina Skog, gruppledare och ekonomisk-politisk talesperson, vill inte heller dra slutsatsen att en reform under nästa år är avförd från dagordningen.
– Det är fortfarande så att reseavdraget är något som vi ser som en miljöskadlig subvention. Den har en enormt dålig styrning på beteende, ur klimathänsyn. Från MP:s sida är det en av de frågor som vi prioriterar väldigt högt att få ordning på. Och vi kommer att återkomma med besked inom kort om hur vi hanterar den frågan.

Tänker du att det är rent praktiskt möjligt att hålla sig inom de finansiella ramarna i ett separat förslag – utifrån utredningsförslaget?
– Nu säger jag ingenting, men jag säger inte emot dig.

Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.