Regeringens jordbruksdrag: Vill se över betesstöd i strategiska planen

Mot bakgrund av en förändrad omvärld och för att sätta en egen touch på stödpolitiken ger landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) Jordbruksverket i uppdrag att se över stöden inom Cap. Bland annat vill regeringen införa ett nytt stöd för kor på bete, vilket myndigheten tidigare avrått från.

Utvidgat betesstöd har tidigare avfärdats som stödberättigad miljöåtgärd, på grund av svårigheter att följa upp. Nu vill regeringen se att Jordbruksverket ser över frågan igen. <br>
Utvidgat betesstöd har tidigare avfärdats som stödberättigad miljöåtgärd, på grund av svårigheter att följa upp. Nu vill regeringen se att Jordbruksverket ser över frågan igen.
Foto: Fotograferna Holmberg / TT
Jacob Hederos

– Vi har bett Jordbruksverket att titta på vilka förändringar vi kan göra för att framför allt bidra till mål om ökad produktion. Men också i ljuset av kriget, att vi behöver en mer robust produktion på grund av det säkerhetspolitiska läget, säger landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) i en intervju med Altinget.

Han beskriver det som att flera skruvar i stödsystemet nu kan förändras.

– Vi har fått en ny gitarr, och har man spelat den i några veckor så ser man att vi behöver stämma om den ibland. Det är det vi vill göra med det här uppdraget. Så att vi optimerar tonträffen hela vägen. Att det blir verkstad för de här pengarna, utifrån målen om ökad lönsamhet och robusthet.

Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00