Peter Kullgren bygger allianser för att ändra EU:s vargpolitik

Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) samlar stöd bland medlemsländerna i EU för att förändra vargpolitiken. Österrike är först med på tåget, men han räknar med att fler sluter upp. ”Fler och fler medlemsstater har uppenbara problem med vargstammen”, säger Kullgren till Altinget.

Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) och Österrikes jordbruksminister Norbert Totschnig har enats om att arbeta tillsammans för att förändra EU:s vargpolitik.
Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) och Österrikes jordbruksminister Norbert Totschnig har enats om att arbeta tillsammans för att förändra EU:s vargpolitik.Foto: Henrik Montgomery/TT
Johanna Alskog

Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) har krokat arm med Österrikes jordbruksminister Norbert Totschnig för att ändra vargens status i EU:s lagstiftning och i förlängningen få en minskad vargstam i Europa. Kullgren räknar med att få fler jordbruksministrar och regeringar med på tåget.

– Fler och fler medlemsstater har uppenbara problem med vargstammen, säger Kullgren till Altinget.

Den svensk-österrikiska ministeralliansen får sägas ha vind i seglen, även om det sannolikt handlar det om att ha haft god känsla för tajming. Några dagar efter handslaget vid mötet i Alpbach meddelade EU-kommissionens ordförande Urusula von der Leyen att kommissionen inleder en ny fas i arbetet med att ta itu med de problem som vargens återkomst inom unionen har skapat.

Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00