Debatt

MP:s politik innebär problem för industrin och landsbygden

Miljöpartiet har en högtravande och känslomättad retorik i miljöfrågor. Men så fort man lägger fram en fossilfri lösning i form kärnkraft, så blir det nej från MP:s sida. Vem är det som sviker egentligen? Det skriver Mattias Bäckström Johansson och Jessica Stegrud (SD) i en slutreplik.

”Denna agenda har man med häpnadsväckande framgång sålt in till media och flertalet partier i riksdagen, vilket har gett partiet en odiskutabel maktposition.”
”Denna agenda har man med häpnadsväckande framgång sålt in till media och flertalet partier i riksdagen, vilket har gett partiet en odiskutabel maktposition.”Foto: Anders Wiklund/TT
Jessica Stegrud
Mattias Bäckström Johansson
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

När man inte oreserverat stödjer Miljöpartiets agenda så ”sviker man klimatet”. Det är det narrativ som MP:s Lorentz Tovatt, Jakop Dalunde och Pär Holmgren lägger fram i sin replik till oss.

Läs också

Denna agenda har man med häpnadsväckande framgång sålt in till media och flertalet partier i riksdagen, vilket har gett partiet en odiskutabel maktposition. Nitton av tjugo väljare är dock inte lika övertygade, kanske för att Miljöpartiets politik innebär idel problem för industrin och landsbygden.

Ändra rådets roll

Det är riktigt att vi i Sverigedemokraterna var avvaktande till inrättandet av ”Klimatpolitiska rådet”, eftersom vi redan hade Konjunkturinstitutet och Finanspolitiska rådet, instanser som för övrigt regelmässigt dömde ut den rödgröna regeringens politik som slösaktig och ineffektiv. I dag föredrar vi att behålla Klimatpolitiska rådet, men ge det en lite annorlunda roll.

Riskerar utlösa handelskonflikter

Föga förvånande drar debattörerna en lans för importtullar på industriprodukter, även kallat ”klimattullar”, för att skydda europeisk industri mot konkurrens. Det är en skadlig linje, rentav farlig.

Att den förment oberoende journalistkåren står Miljöpartiet nära är ett konstaterat faktum.

Det EU-kommissionen vill göra – med Miljöpartiets benägna stöd – är att driva igenom en politik som kväver europeisk industri, sedan ska man försöka rädda den med ren protektionism. Förutom att det skulle vara byråkratiskt, i strid med WTO:s regler och praktiskt ogenomförbart, så riskerar man att utlösa storskaliga handelskonflikter.

Känslomättad retorik

Att den förment oberoende journalistkåren står Miljöpartiet nära är ett konstaterat faktum. Enligt en undersökning från Göteborgs universitet (Kent Asp, 2012) sympatiserade en absolut majoritet av journalisterna i SVT och Sveriges Radio med just Miljöpartiet. En förkrossande överrepresentation.

Miljöpartiet har alltid en väldigt högtravande och känslomättad retorik i miljöfrågor. Men så fort man lägger fram en konstruktiv, fossilfri lösning i form av bevarad eller helst utbyggd kärnkraft, så blir det nej från Miljöpartiets sida. Så vem är det som sviker egentligen?

Läs tidigare inlägg i debatten

MP replikerar: Listan över SD:s klimatsvek är lång

Om Sverigedemokraterna inte själva vill vara ärliga med sitt motstånd till ambitiösa klimatmål, så kan vi visa vilken bluff till klimatparti de egentligen är. Det skriver Miljöpartiets Pär Holmgren, Jakop Dalunde och Lorentz Tovatt i en replik.

Det är något fundamentalt fel med den ”gröna” politiken

Miljöpartiet har onekligen varit framgångsrikt med att trumfa igenom sin politik på alla politiska nivåer, trots ett svagt väljarstöd. Men Sverigedemokraterna har en bättre politik för miljö och hållbarhet, skriver Mattias Bäckström Johansson och Jessica Stegrud (SD).

Nämnda personer

Pär Holmgren

Europaparlamentariker (MP)
Licentiatexamen i meteorologi (Uppsala uni., 1993)

Jakop Dalunde

Europaparlamentariker (MP)
Brandman (Räddningsverket, 2005)

Lorentz Tovatt

Tidigare riksdagsledamot (MP)
Gymnasieutbildning

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00