Debatt

MP: Snittblommor behöver ursprungsmärkning

Intensiv odling av färska blommor orsakar stor miljö- och klimatpåverkan. Men samtidigt som allt fler vill köpa närodlade blomster efter säsong är det svårt att navigera på marknaden. Därför behöver en ursprungsmärkning av blomster införas, skriver riksdagsledamoten och blomsterodlaren Emma Hult (MP).

”Alla ska kunna njuta av blommor utan oro för människa och miljö.”
”Alla ska kunna njuta av blommor utan oro för människa och miljö.”Foto: Stina Stjernkvist/TT
Emma Hult
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Blommor skänker många glädje och snittblommor är något vi gärna smyckar våra hem med, så även jag. Men för den som vill göra ett miljömedvetet val är det svårt att veta var de snittblommor vi köper kommer ifrån.

Negativ effekt på klimatet

Intensiv odling av snittblommor har många negativa effekter på miljö och klimat. De flesta av de snittblommor vi köper i Sverige har odlats utomlands, där de besprutats kraftigt och transporterats många mil innan de till slut smyckar våra köksbord. De största producenterna av snittblommor är Nederländerna, Kenya, Colombia, Ecuador och Israel. Kenya exporterade nästan 40 procent av Europas snittblommor 2017. Främst exporterar landet rosor, men också nejlikor, alstromeria och liljor.

Jag och många med mig väljer gärna mat som är närodlad och försöker att i så stor utsträckning som det är möjligt äta kravmärkt och efter säsong. Men när det kommer till blomster är det svårare. Det är därför dags att politiken agerar för ursprungsmärkning av blomster.

Blomsterupprop

Allt fler vill köpa närodlade blomster efter säsong. Med visionen att närodlade blomster i säsong ska vara det självklara valet för folket har ett blomsterupprop initierats.

”Var blomma har sin tid, ibland får man längta och det är härligt att få göra det. Varje årstid har sin rikedom som vi vill ta vara på och lyfta genom detta initiativ. Vår moderna livsstil har gjort att vi kopplat bort oss från naturen och tappat njutet av att vara i det som är här och nu. Känslan att hitta årets första snödroppar, ta in och sätta i det lilla glaset, detta ögonblick vill vi ära och ta vara på. Lev med årstiden.” – Blomsteruppropets manifest av Hanna Wendelbo, Emily Bratt och Paulina Alesand (februari 2019).

Reglera bekämpningsmedel

För att alla som köper blomster ska kunna göra medvetna val behövs en ursprungsmärkning av blomster som underlättar. 

Att odla blomster i Sverige kan ibland vara utmanande, men det är på inget sätt en omöjlighet. Jag odlar själv snittblommor för eget behov, men den möjligheten har inte speciellt många i vårt land. Vi behöver därför göra det enklare för människor att köpa hållbart odlade blommor. Det behövs både en ursprungsmärkning och hårdare regler mot bekämpningsmedel.

Kemiska bekämpningsmedel är vanligt förekommande i blomsterodlingar och reglerna för vilka bekämpningsmedel som får användas är inte lika strikta som för ätbara grödor. Ändå sätter vi ofta blommorna i en vas på köksbordet där vi äter, spelar spel och läser läxor. Framför allt orsakar kemikalierna problem för odlingarnas närliggande mark- och vattenområden. Därför bör regleringen gällande bekämpningsmedel ses över och likställas så samma regler gäller för blomster som för ätbara grödor.

Intresset för de blommor vi väljer att sätta på bordet ökar och snittblomsodlarna blir allt fler i Sverige. Sommartid finns det självplock av snittblommor runt om i vårt land. För att alla som köper blomster ska kunna göra medvetna val behövs en ursprungsmärkning av blomster som underlättar. Alla ska kunna njuta av blommor utan oro för människa och miljö.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00