Miljöorganisation: Fel minister har fiskefrågorna

Nästa års fiskekvoter i Östersjön ska upp för diskussion – och därefter beslut om en svensk ståndpunkt – i två av riksdagens utskott den här veckan. Men underlaget från näringsdepartement visar att fiskefrågorna måste flyttas till miljöministern, enligt Beatrice Rindevall på Baltic Waters 2030.

Fiskeförhandlare? Näringsdepartementet meddelar inte vem som ska förhandla om nästa års fiskekvoter under EU-ministermötet på måndag och tisdag, utan hänvisar till den oklara regeringssituationen.
Fiskeförhandlare? Näringsdepartementet meddelar inte vem som ska förhandla om nästa års fiskekvoter under EU-ministermötet på måndag och tisdag, utan hänvisar till den oklara regeringssituationen.Foto: Lars Schröder/TT
Johanna Alskog

Enligt miljöorganisationen Baltic Waters 2030 bör fiskefrågorna flyttas från näringsdepartementet till miljödepartementet.

– Det är en helt ohållbar situation att separera fiskefrågor helt från övriga havsfrågor, säger Beatrice Rindevall, omvärldsanalytiker på organisationen, till Altinget.

I början av nästa vecka är det dags för EU:s fiskeministrar att fatta det årliga beslutet om fiskekvoterna för Östersjön. Underlaget från regeringen om en svensk ståndpunkt, som ska upp på miljö- och jordbruksutskottet samt på EU-nämnden i veckan, visar återigen på behovet av att flytta frågorna till miljödepartementet, enligt Rindevall.

Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.