Lövin återgår till grön klimatfinansiering

KLIMAT. Regeringen möblerar om i klimatfinansieringen i vårbudgeten. Men summan till den internationella klimatfonden – Green Climate Fund – förblir densamma.

När biståndsminister Isabella Lövin (MP) lovar en satsning på 250 miljoner kronor till den internationella klimatfinansieringen i vårbudgeten är det en viktig principfråga för regeringen, inte minst för Miljöpartiet. Men för mottagaren av pengarna, FN:s klimatfond Green Climate Fund, kommer inga summor att ändras på utbetalningarna.

Borgerliga använder biståndet

Sveriges löfte om fyra miljarder kronor under fyra år till klimatfonden rubbades aldrig under budgetturbulensen. Skillnaden var att den borgerliga budgeten plockar pengarna ur den ordinarie biståndsbudgeten, medan regeringens budgetproposition lade en halv miljard kronor på den internationella klimatfinansieringen utöver biståndet.

Nu frigörs biståndsmedel

När Isabella Lövin (SvD, april) lovar 250 miljoner till internationell klimatfinansiering, utanför biståndsbudgeten, innebär det att motsvarande belopp frigörs för den ordinarie biståndsverksamheten. Centerpartiets utrikespolitiska talesperson, Kerstin Lundgren, kallar det ett sätt för Lövin att visa engagemang för hemmapubliken.

– Jag har ingenting emot att man tillför ökade medel utöver biståndsbudgeten, men det är inte ett svar på den stora frågan: Hur gör vi för att aktivera en bredare kapitalbas? Klimatfinansieringen kräver en bredare ekonomisk bas än via statsbudgetarna, säger Kerstin Lundgren apropå den rika världens löfte till den fattiga att kapitalflödet till Green Climate Fund ska uppgå till 100 miljarder dollar per år från och med 2020.

 

Forrige artikel Miljödomstol inväntar regeringens svar om Gotland Næste artikel Strålsäkerhetsmyndigheten saknar tillräcklig expertis Strålsäkerhetsmyndigheten saknar tillräcklig expertis
 • Rapportera

  Mattias Goldmann

  Bara GCF?

  Jag undrar fortsatt hur processen upp till fyra miljarder ser ut, och om stödet nu enbart riktas till GCF; Sverige är ju en av de största givarna till Anpassningsfonden historiskt. Undrar också om Sverige på sikt avser att ha en tydlig inriktning på vad GCF ska göra; Lövin har tidigare sagt att medel härifrån ska användas för återuppbyggnad av orkandrabbade småöar, vilket jag tänker att andra FN-organ gör effektivare.

 • Rapportera

  Johanna Alskog

  Tack...

  ... för frågorna. Tar dem med och hoppas hitta svaren framöver. Klimatfinansiering är som bekant inte det mest transparenta området i statsbudgeten.

Plastbranschen vill inte fylla EU:s kassakista

Plastbranschen vill inte fylla EU:s kassakista

LÅNGTIDSBUDGETEN. Statscheferna misslyckades med att enas om EU:s långtidsbudget, men förslaget om att stärka EU-kassan med en plastavgift tycks ha vunnit mark i förhandlingarna. Statsminister Stefan Löfven är försiktigt positiv till idén, men den europeiska plastbranschen rasar.