Lövin återgår till grön klimatfinansiering

KLIMAT. Regeringen möblerar om i klimatfinansieringen i vårbudgeten. Men summan till den internationella klimatfonden – Green Climate Fund – förblir densamma.

Johanna Alskog

När biståndsminister Isabella Lövin (MP) lovar en satsning på 250 miljoner kronor till den internationella klimatfinansieringen i vårbudgeten är det en viktig principfråga för regeringen, inte minst för Miljöpartiet. Men för mottagaren av pengarna, FN:s klimatfond Green Climate Fund, kommer inga summor att ändras på utbetalningarna.

Borgerliga använder biståndet

Sveriges löfte om fyra miljarder kronor under fyra år till klimatfonden rubbades aldrig under budgetturbulensen. Skillnaden var att den borgerliga budgeten plockar pengarna ur den ordinarie biståndsbudgeten, medan regeringens budgetproposition lade en halv miljard kronor på den internationella klimatfinansieringen utöver biståndet.

Nu frigörs biståndsmedel

När Isabella Lövin (SvD, april) lovar 250 miljoner till internationell klimatfinansiering, utanför biståndsbudgeten, innebär det att motsvarande belopp frigörs för den ordinarie biståndsverksamheten. Centerpartiets utrikespolitiska talesperson, Kerstin Lundgren, kallar det ett sätt för Lövin att visa engagemang för hemmapubliken.

– Jag har ingenting emot att man tillför ökade medel utöver biståndsbudgeten, men det är inte ett svar på den stora frågan: Hur gör vi för att aktivera en bredare kapitalbas? Klimatfinansieringen kräver en bredare ekonomisk bas än via statsbudgetarna, säger Kerstin Lundgren apropå den rika världens löfte till den fattiga att kapitalflödet till Green Climate Fund ska uppgå till 100 miljarder dollar per år från och med 2020.

 

Dokumentation

Bemyndigandet från riksdagen om att uppfylla löftet från regeringen att Sverige ska bidra med fyra miljarder kronor till Green Climate Fund fattades i höständringsbudgeten den 28 november.


Nämnda personer

Isabella Lövin

Medordförande Friends of Ocean Action, kandidat till Europaparlamentsvalet (MP)
Filmvetenskap, statsvetenskap, sociologi och italienska (Stockholms uni.,1981–1985), statsvetenskap (Università di Bologna, 1986–1987), radioproducentutbildning (Dramatiska Institutet 1992–1994)

Kerstin Lundgren

Tredje vice talman, riksdagsledamot (C), utrikespolitisk talesperson
Fil. Kand. i statsvetenskap (Uppsala Uni.)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00