Debatt

"Liberala studenters klimatpolitik är djupt orättvis"

REPLIK. Liberala studenter skrev förra veckan att klimatkrisen är på blodigt allvar, men tyvärr landar våra liberala vänner återigen fel i sina förslag för att skapa en rättvis klimatomställning. Det skriver Aleese Rydlund och Katarina Folkeson, Gröna studenter.

Foto: Pixabay
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.
Aleese Rydlund
Språkrör, Gröna studenter
Katarina Folkeson
Språkrör, Gröna studenter
 

Vi är glada att Liberala studenter sällar sig till oss i den gröna rörelsen som i decennier har kämpat för en global koldioxidskatt och ett slut på alla statliga subventioner till fossil verksamhet.

Läs också

Däremot är det beklagligt att de ansluter sig till de högerkonservativa partiernas "någonannanism" i klimatpolitiken, där någon annan någon annanstans ska göra något för att minska utsläppen, i stället för att Sverige ska minska sina egna utsläpp här och nu.

Måste ner till noll

Klimatbistånd är bra, det är därför som Miljöpartiet i regeringen har sett till att öka det i den svenska statsbudgeten och gjort Sverige till den enskilt största givaren av klimatbistånd i världen. Men internationella klimatsatsningar kan inte vara ett alternativ till klimatåtgärder på hemmaplan, utan måste vara ett komplement till dem. Det handlar inte om att göra det ena eller det andra, det handlar om att göra allt vi kan på samtliga områden.

En rättvis klimatomställning är en omställning där alla bidrar och där ingen släpar efter.

Aleese Rydlund och Katarina Folkeson
Språkrör, Gröna studenter

Alla världens utsläpp måste ner till noll, och i Sverige har riksdagspartierna, inklusive Liberala studenters moderparti, kommit överens om att vi ska ha nettonollutsläpp senast 2045, med etappmål 2030 och 2040. För att det ska vara möjligt att genomföra, och få ner alla världens utsläpp till noll, så måste även Sveriges utsläpp minska omedelbart.

För varje år med en otillräcklig klimatpolitik och för små utsläppsminskningar så måste utsläppen ner snabbare och minskningarna blir dyrare. Det är motsatsen till stor “klimatnytta per krona”.

En rättvis klimatomställning

Den "någonannanism" som Liberala studenter nu anammat är densamma som styrt de internationella klimatförhandlingarna i årtionden, och är orsaken till att för lite har gjorts alldeles för länge. När inget land vill ta ansvar för att minska sina egna utsläpp, utan överlåter åt andra länder att minska sina utsläpp först, så blir det inga utsläppsminskningar alls.

Sveriges främsta roll i klimatomställningen är att leda genom exempel, och visa att en rättvis klimatomställning är möjlig, även i ett land med stora utsläpp per capita.

Alla ska bidra

Slutligen så är Liberala studenters klimatpolitik djupt orättvis. När en stor del av Sveriges, Europas och det globala nords ekonomiska välstånd är byggt på resurser och utsläpp som gjorts på bekostnad av människor i det globala syd, då kan det inte vara människorna i Sydostasien och i Afrika söder om Saharas ansvar att minska sina utsläpp först, medan vi i världens rika länder fortsätter som om allt var som vanligt. En rättvis klimatomställning är en omställning där alla bidrar och där ingen släpar efter.

Sverige toppar listorna

Sedan Miljöpartiet kom in i regeringen har Sveriges klimatpolitik toppat listorna över världens och Europas bästa klimatpolitik. Det har den inte gjort för att vi bara har satsat på att göra de billiga satsningarna och outsourcat omställningen till fattigare länder.

Sveriges klimatpolitik är den bästa för att vi väljer att göra både och. Vi gör både de billiga satsningarna och de som kostar lite mer, vi stöttar omställningen både hemma och i andra länder. Det, om något, är att ta klimatkrisen på blodigt allvar. För klimatet kan inte vänta på att någon annan gör något, någon annanstans, någon annan gång.

Dokumentation

Läs tidigare inlägg i debatten:

Liberala studenter: Liberal klimatpolitik är effektivare än dagens subventioner  

Flera av förslagen som SNS Konjunkturråd lyfter som de smartaste för klimatet är redan vedertagen liberal politik. Åtgärderna är mycket effektivare än dagens subventioner, skriver Christoffer Heimbrand.


Nämnda personer

Aleese Rydlund

Politisk sekreterare (MP) Huddinge kommun
Studier i journalistik (Södertörns högskola)

Katarina Folkeson

Språkrör Gröna studenter och kommunalråd (MP) i Örebro
Statsvetenskap

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00