Klimatministern om stämningen mot staten: Delar oron

Ett hundratal unga, däribland klimataktivisten Greta Thunberg, stämmer staten för att inte ha gjort tillräckligt för att förhindra klimatförändringarna. Nu ger tingsrätten grönt ljus.

Bakom den grupptalan som nu tas vidare av Nacka tingsrätt står unga födda mellan 1996 och 2015, däribland klimataktivisten Greta Thunberg. Staten, som företräds av Justitiekanslern, har nu tre månader på sig att svara. 
Bakom den grupptalan som nu tas vidare av Nacka tingsrätt står unga födda mellan 1996 och 2015, däribland klimataktivisten Greta Thunberg. Staten, som företräds av Justitiekanslern, har nu tre månader på sig att svara. Foto: Marko Säävälä/TT, Javad Parsa
Miranda Olsson

Nacka tingsrätt, där stämningen tas upp, anser att det finns skäl att utfärda stämning i målet varpå det nu tas vidare. Ett unikt fall i Sverige, men liknande rättsprocesser har satts i gång i bland annat Tyskland och Finland.

– Det känns jättespännande såklart. Det känns som att vårt hårda jobb har gett frukt, säger Agnes Hjortsberg, presskontakt för ungdomsrörelsen Aurora, till SVT.

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) säger till kanalen att hon inte vill kommentera rättsprocessen.

Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00