Karlsbro (L) och Luf: MP större klimatfiende än EU-kommissionen

REPLIK. Klimatet kan mycket riktigt inte vänta, men det kan uppenbarligen Miljöpartiet. Den föreslagna kommissionen är den mest ambitiösa kommission någonsin vad gäller klimatförslag, skriver Karin Karlsbro (L) och Romina Pourmokhtari från Luf. 

Karin Karlsbro (L)
Europaparlamentariker 
Romina Pourmokhtari
Förbundsordförande, Luf

 

För att rädda klimatet krävs radikala åtgärder och vi har ingen tid att förlora. På denna punkt håller vi med Grön ungdom. Därför är det förbluffande att Grön ungdom i sin debattartikel har mage att kritisera EU-kommissionens miljösatsningar så hårt när deras eget parti, Miljöpartiet, sedan det nya parlamentet tillträdde i juli ägnat sig mest åt att motarbeta Europaparlamentets viktigaste beslut.

Låt oss vara ärliga

Europeiska unionen är världens bästa miljöorganisation. Men man kan och bör kritisera EU för att inte ha gjort tillräckligt för klimatet, men tack vare att vi har ett fungerande Europasamarbete kan EU fungera som en stark kraft i det globala klimatarbetet som gör att 28 länder samverkar för att nå gemensamma mål.

För låt oss vara ärliga – utan EU skulle många medlemsländer med stor sannolikhet göra betydligt mindre för klimatet.

Högst upp på agendan

Den föreslagna kommissionen är den mest ambitiösa kommission någonsin vad gäller klimatförslag. När Ursula von der Leyen, kommissionens nya ordförande, presenterade sina prioriteringar i somras gjorde hon klart att klimatet kommer stå högst upp på agendan.

En lång rad nya beslut förbereds nu, samtidigt som man ser över hur man bättre ska leva upp till redan fattade beslut. Det handlar om klimatlag, om att förbättra de ekonomiska styrmedlen, göra transportsektorn mer hållbar och att ännu bättre använda handelspolitiken som ett redskap för klimatarbetet, för att nämna några.

MP ville rösta ned

Grön ungdom lyfter själva upp Ursula von der Leyen som en positiv kraft. Det de inte nämner är att deras parti röstade mot henne när hon skulle väljas till kommissionens ordförande.

Att Miljöpartiet ville rösta ned den kommissionsordförande som inte bara lovar att sätta klimatet högst på agendan utan också har brett stöd i Europaparlamentet är obegripligt.

De verkar tycka att om det inte blir exakt på deras sätt är det mer effektivt att ingenting görs. Vad är då Miljöpartiets plan för att rädda klimatet på EU-nivå?

Stå på sidan och klaga

Klimatet kan mycket riktigt inte vänta. Men det kan uppenbarligen Miljöpartiet, som i stället för att stödja viktiga beslut för klimatet ständigt röstar nej. Att driva sin linje, att ställa krav och påverka politiken, det är en sak – men att ständigt ställa sig vid sidan av och klaga det är något helt annat.

Forrige artikel "Lönsam energieffektivisering måste läggas till på listan med åtgärder" Næste artikel  Debatt: Östersjöns tillstånd behöver nya innovativa åtgärder Debatt: Östersjöns tillstånd behöver nya innovativa åtgärder
Mattias Söderberg: Det här kan vi förvänta oss av FN:s klimatdialog

Mattias Söderberg: Det här kan vi förvänta oss av FN:s klimatdialog

OPINION. FN:s klimatförhandlingar är inställda och ersätts med en virtuell klimatdialog. Det blir inga förhandlingar och inga beslut, men förhoppningsvis en dialog som röjer undan hinder inför nästa års toppmöte. Det skriver Mattias Söderberg, ordförande för klimatarbetet i globala Act Alliance.