Debatt

Karlsbro (L) och Luf: MP större klimatfiende än EU-kommissionen

REPLIK. Klimatet kan mycket riktigt inte vänta, men det kan uppenbarligen Miljöpartiet. Den föreslagna kommissionen är den mest ambitiösa kommission någonsin vad gäller klimatförslag, skriver Karin Karlsbro (L) och Romina Pourmokhtari från Luf. 

Liberalernas europaparlamentariker Karin Karlsbro och förbundsordförande för Luf Romina Pourmokhtari. 
Liberalernas europaparlamentariker Karin Karlsbro och förbundsordförande för Luf Romina Pourmokhtari. Foto: Liberalerna och Willhelm Sundman
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.
Karin Karlsbro (L)
Europaparlamentariker 
Romina Pourmokhtari
Förbundsordförande, Luf

 

För att rädda klimatet krävs radikala åtgärder och vi har ingen tid att förlora. På denna punkt håller vi med Grön ungdom. Därför är det förbluffande att Grön ungdom i sin debattartikel har mage att kritisera EU-kommissionens miljösatsningar så hårt när deras eget parti, Miljöpartiet, sedan det nya parlamentet tillträdde i juli ägnat sig mest åt att motarbeta Europaparlamentets viktigaste beslut.

Läs också

Låt oss vara ärliga

Europeiska unionen är världens bästa miljöorganisation. Men man kan och bör kritisera EU för att inte ha gjort tillräckligt för klimatet, men tack vare att vi har ett fungerande Europasamarbete kan EU fungera som en stark kraft i det globala klimatarbetet som gör att 28 länder samverkar för att nå gemensamma mål.

Europeiska unionen är världens bästa miljöorganisation.

Karin Karlsbro (L) och Romina Pourmokhtari

För låt oss vara ärliga – utan EU skulle många medlemsländer med stor sannolikhet göra betydligt mindre för klimatet.

Högst upp på agendan

Den föreslagna kommissionen är den mest ambitiösa kommission någonsin vad gäller klimatförslag. När Ursula von der Leyen, kommissionens nya ordförande, presenterade sina prioriteringar i somras gjorde hon klart att klimatet kommer stå högst upp på agendan.

En lång rad nya beslut förbereds nu, samtidigt som man ser över hur man bättre ska leva upp till redan fattade beslut. Det handlar om klimatlag, om att förbättra de ekonomiska styrmedlen, göra transportsektorn mer hållbar och att ännu bättre använda handelspolitiken som ett redskap för klimatarbetet, för att nämna några.

MP ville rösta ned

Grön ungdom lyfter själva upp Ursula von der Leyen som en positiv kraft. Det de inte nämner är att deras parti röstade mot henne när hon skulle väljas till kommissionens ordförande.

Att Miljöpartiet ville rösta ned den kommissionsordförande som inte bara lovar att sätta klimatet högst på agendan utan också har brett stöd i Europaparlamentet är obegripligt.

De verkar tycka att om det inte blir exakt på deras sätt är det mer effektivt att ingenting görs. Vad är då Miljöpartiets plan för att rädda klimatet på EU-nivå?

Stå på sidan och klaga

Klimatet kan mycket riktigt inte vänta. Men det kan uppenbarligen Miljöpartiet, som i stället för att stödja viktiga beslut för klimatet ständigt röstar nej. Att driva sin linje, att ställa krav och påverka politiken, det är en sak – men att ständigt ställa sig vid sidan av och klaga det är något helt annat.

Dokumentation

Tidigare inlägg i debatten:

Grön ungdom: "Dags att lära den nya EU-kommissionen en läxa"

Det är inte försent att agera, men då krävs radikala beslut. Tyvärr visar ingen av de nya kandidaterna till EU-kommissionen konkreta förslag på hur EU ska få ner sina utsläpp, skriver Aida Badeli och Nick Doggen från Grön ungdom.


Nämnda personer

Karin Karlsbro

Europaparlamentariker (L), adjungerad i partistyrelsen
jur. kand (Stockholms uni.)

Romina Pourmokhtari

Klimat- och miljöminister (L)
Studier i statsvetenskap (Uppsala uni.)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdChristoph NørgaardOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024