Debatt

Grön ungdom: "Dags att lära den nya EU-kommissionen en läxa"

DEBATT. Det är inte försent att agera, men då krävs radikala beslut. Tyvärr visar ingen av de nya kandidaterna till EU-kommissionen konkreta förslag på hur EU ska få ner sina utsläpp, skriver Aida Badeli och Nick Doggen från Grön ungdom.

"Skynda på, EU-kommissionen, tiden rinner ut. Det är sluttramsat med vår framtid"
"Skynda på, EU-kommissionen, tiden rinner ut. Det är sluttramsat med vår framtid"Foto: Grön ungdom
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.
Aida Badeli
Språkrör, Grön ungdom
Nick Doggen
Ledamot, Grön ungdoms internationella utskott

 

För exakt ett år sedan släppte IPCC, FN:s klimatpanel, en mycket alarmerande rapport om klimatförändringarna. En av rapportens viktigaste slutsatser var att vi har ynka tio år på oss att hålla jordens uppvärmning under 1,5 grader för att undvika en global klimatkatastrof.

Trots ambitioner om att vara världsledande på klimatområdet lever EU inte upp till Parisavtalet. Det är dags att lära den nya EU-kommissionen, som snart ska tillträda, en läxa.

Grön budgetsatsning

Många fick upp hoppet när Ursula von der Leyen, ny ordförande i Europeiska kommissionen, presenterade sina planer i somras. Under hennes ledarskap skulle EU utveckla en fullständig europeisk klimatlag. Dessutom lovade hon att ta fram en så kallad "European green deal", en omfattande grön budgetsatsning, inom sina första hundra dagar som ordförande.

Men för varje år, varje månad och för varje dag som vi väntar måste utsläppsminskningarna ske i snabbare takt. Det innebär att de nödvändiga politiska besluten kommer behöva bli allt mer radikala och därmed svårare att genomföra. 

Aida Badeli och Nick Doggen, Grön ungdom

Kan en tysk konservativ politiker verkligen mena allvar med dessa förslag? Innebär det att EU äntligen kommer få en kommission som prioriterar klimatet i första hand? 

Enligt oss gröna är svaret på dessa frågor nej. Kommissionens klimatambitioner är långt ifrån tillräckliga om EU ska leva upp till Parisavtalet.

Otillräckliga förslag

Forskningen visar att EU – liksom resten av världen – är långt ifrån att uppfylla klimatmålen som fastslogs i Parisavtalet. Von der Leyens förslag är visserligen ett steg i rätt riktning men samtidigt helt otillräckliga för att begränsa den globala uppvärmningen till maximalt 1,5 grader.

Ett hån mot demonstranter 

Det är inte försent att agera, men då måste kommissionen agera nu.

De närmaste fem åren inom EU kan vara början till att unionen på riktigt blir världsledande inom klimatområdet. Men då krävs radikala beslut. Tyvärr visar ingen av de nya kommissionärkandidaterna tydliga, konkreta förslag på hur EU ska få ner sina utsläpp.

Tvärtom, det som sker just nu är att den nya kommissionen snarare håller på att urvattna de klimatambitioner som von der Leyen skyltade i somras. Detta är ett hån mot alla demonstranter som efterfrågar att politiker kommer med lösningar på klimatkrisen.

Timmermans utfrågning

Störst ansvar ligger på den föreslagna kandidaten till klimatkommissionär, Frans Timmermans, socialdemokrat från Nederländerna.

Det är han som förväntas förverkliga von der Leyens "Green deal". Klimataktivister planerar en stor demonstration utanför EU-parlamentet i Bryssel när Timmermans ska frågas ut av parlamentets miljöutskott i dag. 

Kräver radikala beslut

Vi har endast tio år på oss att stoppa klimatkrisen. De kommande fem åren är avgörande för klimatet. Då kan den nya kommissionen göra ett stort avtryck på världens klimatarbete och göra framsteg till ett fossilfritt Europa.

Men för varje år, varje månad och för varje dag som vi väntar måste utsläppsminskningarna ske i snabbare takt. Det innebär att de nödvändiga politiska besluten kommer behöva bli allt mer radikala och därmed svårare att genomföra. 

Sluttramsat

Demonstranterna och FN:s klimatpanel talar klarspråk: Det är bråttom. Kravet på den gröna omställningen sker på gatorna men ännu inte i maktens korridorer. Skynda på, EU-kommissionen, tiden rinner ut. Det är sluttramsat med vår framtid.

Nämnda personer

Aida Badeli

Kommunikationsstrateg Arena opinion, ledamot (MP) i Stockholms stads kommunfullmäktige.
Statsvetenskap (Karlstads uni., 2018)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00