Jordbruksutredare: Dieselskatten bör ändras

JORDRUK. Lantbrukarnas riksförbunds tidigare ordförande ska utreda hur jordbruket kan bli mer resurseffektivt och mindre fossilberoende. Men Helena Jonsson tror inte hon kommer att behöva trampa gamla arbetsgivaren på tårna med sina förslag.

Foto: Johanna Norin
Jacob Hederos

Historiskt har ju dieselskatten varit en av styrmedlena som lett stora konkurrensnackdelar för de svenska böndernas, för den är en så stor kostnad. Men samtidigt finns det en återbetalning av en del av dieselskatten, vilket gör att det just nu inte är särskilt lönsamt för en lantbrukare att gå över till helt fossilfritt. Det är ju ett direkt kontraproduktivt styrmedel.

Helena Jonsson
Landshövding i Jönköpings län och regeringens utredare

En krympande bransch har svårt att satsa sig ur krisen. Därför är det så viktigt att hitta de här åtgärderna som gynnar klimatsmart och inhemskt jordbruk.

Helena Jonsson
Om utmaningarna i utredningen

Under ett år ska landshövdingen i Jönköping och tidigare LRF-ordföranden, Helena Jonsson, ta fram förslagen för hur beroendet av fossila bränslen och resursintensiva insatsmedel i jordbruket ska minska, samtidigt som

Dokumentation

Fyrdelat uppdrag

Utredaren ska utreda och föreslå åtgärder och styrmedel för att främja:

• övergången till en konkurrenskraftig och fossiloberoende jordbruksproduktion och vid behov föreslå kompensationsåtgärder för att stärka och öka konkurrenskraften inom det svenska jordbruket,

• jordbrukets övergång till mindre fossil- och resursintensiva insatsmedel utöver drivmedel,

• övergången till fossiloberoende och mindre fossilintensiva alternativ för arbetsmaskiner,

• innovations- och konkurrenskraften i den inhemska produktionen av biodrivmedel.

Källa: Kommittédirektiv

Också en bakgrund i Krav

Helena Jonsson föddes 1965 och är utbildad lantmästare. Under åren 2011 till 2017 var hon förbundsordförande för LRF, innan dess var Jonsson vice ordförande och ledamot i Krav:s ekonomiska förening. Hon utsågs 2013 till hedersdoktor vid Sveriges lantbruksuniversitet.
Källa: Länsstyrelsen Jönköping


Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00