Isabella Lövin gör politisk comeback – med fokus på havet

Sittande parlamentarikerna Alice Bah Kuhnke och Pär Holmgren föreslås toppa MP:s lista i EU-valet. Denna gång tillsammans med ex-parlamentarikern och ex-ministern Isabella Lövin. ”Jag ser att det finns ett helhetsgrepp som saknas kring havspolitiken i EU, och det skulle jag vilja utveckla”, säger hon.

Tidigare minister Alice Bah Kuhnke och meteorologen Pär Holmgren föreslås återigen toppa Miljöpartiets lista inför EU-valet. De kan få sällskap av tidigare klimatminister och vice statsminister Isabella Lövin. Valsedeln fastställs i december.
Tidigare minister Alice Bah Kuhnke och meteorologen Pär Holmgren föreslås återigen toppa Miljöpartiets lista inför EU-valet. De kan få sällskap av tidigare klimatminister och vice statsminister Isabella Lövin. Valsedeln fastställs i december.Foto: Jonas Ekströmer, Tommy Pedersen/TT
Axel Hyttnäs TelinMiranda Olsson

Mitt i en stormande språkrörsstrid presenterar Miljöpartiets valberedning nu sina förslag till toppnamn inför valet till Europaparlamentet i juni nästa år.

Pär Holmgren, som utmanade om språkrörsposten, meddelade tidigare i veckan att han drar tillbaka sin kandidatur. Nu är han ett av valberedningens förslag till att fortsatt företräda partiet i Bryssel. Alice Bah Kuhnke, som valdes in i EU-parlamentet tillsammans med Holmgren 2019, föreslås återigen toppa listan.

– Jag vill inte vara någon annanstans. Jag skulle vara otroligt frustrerad om jag var tvungen att sitta hemma. Jag vill vara där frågorna avgörs, och det är på EU-nivå, säger Alice Bah Kuhnke till Altinget.

Tidigare språkröret Isabella Lövin föreslås ersätta Miljöpartiets tredje parlamentariker, Jakop Dalunde.

– Det känns jätteroligt och jag känner mig verkligen motiverad. Jag trivdes i EU-politiken, jag trivs med internationell politik och jag ser att EU är en arena där man kan få resultat, säger Isabella Lövin till Altinget. 

Jag skrek rakt ut. Det känns så stort. 

Alice Bah Kuhnke
EU-parlamentariker

När bestämde du dig för att du vill tillbaka?

– Det är en jättesvår fråga för jag har alltid haft en kärlek till EU-parlamentet. Jag trivdes väldigt bra där och det här beslutet har växt fram under en längre tid.

Isabella Lövin satt i parlamentet mellan 2009 och 2014, då hon i stället blev klimatminister i Stefan Löfvens första regering. I Bryssel gjorde hon framför allt avtryck i unionens fiskepolitik.

Kommer du vara lika inriktad på en specifik fråga den här gången?

– Nej, det har jag väl inte tänkt. Men jag vet att det är en fördel att vara fokuserad på vissa frågor, för att nå framgångar i EU-parlamentet. Jag ser att det finns ett helhetsgrepp som saknas kring havspolitiken i EU, och det skulle jag vilja utveckla: Att inte se fiske som en enskild fråga, utan se helheten i havsmiljön och hur det kopplas till klimatet. 

Bah Kuhnke leder partiet i valrörelsen

Det blir Alice Bah Kuhnke, tidigare kulturminister, som återigen ska leda Miljöpartiet i den kommande valrörelsen. Hon gläds av den tidigare ministerkollegans beslut att återvända till EU-politiken.

– Jag skrek rakt ut. Det känns så stort. Dels för att vi har en bra relation, men också för att Isabella är ett så starkt namn i parlamentet. De kommer huka sig när det sprids att hon kandiderar, säger hon.

– När jag började tala med människor och knyta relationer i parlamentet fick jag hela tiden frågan ”Do you know Isabella?”, inte minst när det handlade om fiskepolitiken. 

Foto: Henrik Montgomery/TT

För att Isabella Lövin ska göra Bah Kuhnke och Holmgren sällskap i Bryssel krävs dock att partiet gör ett starkt val. Lövin hoppas att partiet får ett liknande resultat som 2019, 11,5 procent, men när den gröna gruppen enligt bedömare ser ut att tappa mandat kan det krävas betydligt mer.

Miljöpartiets EU-resultat

2019: 11,52 %

2014: 15,41 %

2009: 11,02 %

2005: 5,96 %

Källa: Valmyndigheten

Delegationsledaren Bah Kuhnke vill inte ge någon siffra, men är hoppfull.

– Jag kommer att satsa på att vi ska ha minst fyra mandat. Det är mitt mål, och det är såklart tufft men det är vad jag kommer att sträva efter. Vi har tre i dag och det har vi en stor chans att nå, och jag tror att många väljare vill att Isabella också ska ta plats i parlamentet igen, säger hon.

Tredjenamn ställer inte upp för omval

Jakob Dalunde är den enda av Miljöpartiets sittande EU-parlamentariker som inte ställer upp för omval. Han tog plats i parlamentet 2020 då partiet fick ett extra mandat efter Storbritanniens EU-utträde.

På plattformen X välkomnar Dalunde valberedningens besked: ”Mycket bra för Europa och oss gröna att Isabella Lövin gör comeback på vår EP lista”, skriver han.

Beslutet att själv lämna EU-politiken utvecklar Dalunde i en intervju med Dagens Nyheter där han säger att Miljöpartiet måste bli mer inbjudande:

– Vi har lyckats göra den radikala miljörörelsen besvikna och resten av samhället förbannade på oss.

Valsedeln med 40 namn fastställs i december. Språkrörskandidaten Magnus P Wåhlin och riksdagsledamoten Emma Nohrén står som fjärde- respektive femtenamn.

Valberedningens förslag
 1. Alice Bah Kuhnke
 2. Pär Holmgren
 3. Isabella Lövin
 4. Magnus P Wåhlin
 5. Emma Nohrén
 6. Mursal Isa
 7. Karin Thomasson
 8. Bassem Nasr
 9. Rebecka Le Moine
 10.  Henrik Blind
 11.  Aida Badeli
 12.  Adam Arnesson
 13.  Wanja Kaufmann
 14.  Martin Marmgren
 15.  Ulrika Frick
 16.  Linus Lakso
 17.  Janine Alm Ericson
 18.  Markus Lindgren
 19.  Jenny Lundström
 20.  Leon Mc Manus
 21.  Mätta Ivarsson
 22.  David Westsson
 23.  Hanna Bergwall
 24.  Anton Bylin
 25.  Knapp Britta Thyr
 26.  Mårten Gulin
 27.  Lotta Hedström
 28.  Max Troendlé
 29.  Anna Isaksson
 30.  Lennart Tonell
 31.  Rebecka Forsberg
 32.  Aron Knifström
 33.  Maya Arfvidson
 34.  Jesper Olsson
 35.  Madeleine Norman
 36.  Ola Nilsson
 37.  Linnea Öhman
 38.  Joakim Byström
 39.  Sara Burnett
 40.  Jonas Eriksson

Nämnda personer

Pär Holmgren

Europaparlamentariker (MP)
Licentiatexamen i meteorologi (Uppsala uni., 1993)

Alice Bah Kuhnke

Europaparlamentariker (MP), ledamot i partistyrelsen
fil. kand. statsvetenskap (Stockholms uni., 2003)

Isabella Lövin

Medordförande Friends of Ocean Action, kandidat till Europaparlamentsvalet (MP)
Filmvetenskap, statsvetenskap, sociologi och italienska (Stockholms uni.,1981–1985), statsvetenskap (Università di Bologna, 1986–1987), radioproducentutbildning (Dramatiska Institutet 1992–1994)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00