Industrin förväntar sig el-rivstart från nya regeringen

Industrin uppmanar nya regeringen att rivstarta med både elnät och elproduktion. ”Nu måste man lägga konflikten om att det är antingen kärnkraft eller vindkraft åt sidan. Vi måste ha både och.” säger Tomas Hirsch, energidirektör på SSAB.

Cementas cementfabrik och kalkbrott i Slite på Gotland. Bolaget förväntar sig att en ny regering tar tag i frågan om en stamnätskabel till Gotland omedelbart.
Cementas cementfabrik och kalkbrott i Slite på Gotland. Bolaget förväntar sig att en ny regering tar tag i frågan om en stamnätskabel till Gotland omedelbart. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Johanna Alskog

Den rena elen är en av Sveriges och svensk industris stora konkurrensfördelar. Det konstaterar paneldeltagarna vid ett seminarium om klimat- och industripolitik på SNS på tisdagsmorgonen. Men ska det fungera, så kräver det också att industrin får tillgång till den el som behövs. Det betonade både SSAB:s energidirektör Tomas Hirsch och Karin Comstedt Webb, vice vd för Heidelberg Cement Sverige.

Förväntningarna från bolagen på att den tillträdande regeringen omedelbart ska ta tag i såväl frågan om elnät som elproduktion är mycket högt ställda från de två stora industribolagen.