Om  
Arba Kokalari

Hon ska förhandla om gröna påståenden

Moderaternas parlamentariker Arba Kokalari har utsetts att förhandla EU:s nya lagstiftning som ska sätta ramarna för produkters miljöpåståenden för den största partigruppen EPP.

Sanna Rayman

Ambitionen att sätta upp nya ramar för hur företag ska kunna trycka på miljöfördelar med sina produkter är en del av det större paket som kallas EU:s gröna giv. Enligt EU-kommissionen är cirka 40 procent av alla miljöpåståenden som företag gör ogrundade, och i ett första led har förslaget för att begränsa grönmålning lagts fram.

I våras nådde det inre marknadsutskottet fram till en position, och där var bland annat M-ledamoten Arba Kokalari sin partigrupps företrädare.

– Mitt främsta fokus har varit att lagen ska fungera även för mindre producenter. Att lagen ska vara enkel och tydlig att kunna följa, sade Arba Kokalari till Altinget då

Nu fortsätter hon sitt arbete med nästa led i arbetet, nämligen hur ett företag ska kunna styrka miljönytta med sina produkter.

– Det är helt orimligt att företag dumpar kläder på stränder i Afrika, samtidigt som de påstår sig vara hållbara. Med den här nya EU-lagen kan vi nu börja städa upp, så att konsumenter kan sig trygga med att handla hållbart, säger Arba Kokalari i ett pressmeddelande.

Läs också

Artikeln har uppdaterats efter publicering.

Nämnda personer

Arba Kokalari

Europaparlamentariker (M)
Kandidatexamen i statsvetenskap (Stockholms uni., 2013)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdChristoph NørgaardOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024