Guteland inte nöjd med kompromiss: Behövs mer

CAP. Den socialdemokratiska gruppledaren i EU-parlamentets miljöutskott hoppas kunna få fram förändringar som höjer klimatambitionen i parlamentets slutposition.
– Jag vill få till en ännu bättre balans, säger Jytte Guteland.

Från svenska parlamentariker i två av de tre största politiska grupperna är tongångarna avvaktande till de kompromisser som lagts på bordet för hur den framtida jordbrukspolitiken ska se ut.

Frågan om hur väl förslaget rimmar med klimatfinansieringsmålet är en av de centrala punkterna i överläggning hos bland annat Socialdemokraterna.

– Vi kommer nu från delegationen att titta på just hur vi kan göra för att stärka klimatprofilen nästa vecka, säger EU-parlamentarikern Jytte Guteland till Altinget.

Hon fortsätter:
– För oss handlar det också om att försöka att få till en förändring i parlamentet. Jag kan ju notera att i den här kompromissen har förhandlarna försökt att dra med den konservativa gruppen för att få ett golv för ambitionsnivån, så att det finns en majoritet för någonting. Men därifrån till att leverera det som vi vill se för klimatet är det en bit kvar. Vi behöver titta på vad vi kan göra för att stärka det.

Men kan ni det – detta är väl packat och klart?
– Vi får se hur det rösttekniskt ser ut och hur vi kan rösta, också gällande övriga ändringsförslag som kommer in. Men det brännande frågan är ju om eco-schemes. Det är där vi behöver titta på vilka möjligheter som finns och vad vi som delegation som kan göra.

Guteland håller med kritikerna om att förslaget som partigrupperna enats om inte lever upp till klimatfinansieringsmålet.

Login