Grön ungdom: Inte sant att stålindustrin svartmålas 

REPLIK. Eric Palmqvists (SD) fantasier om svartmålningen av stålindustrin är löjliga. Det duger inte att riksdagspolitiker blandar ihop värderingar med fakta, skriver David Ling. 

David Ling
Språkrör, Grön ungdom

Stålindustrin står för en rejäl andel av de svenska utsläppen – ungefär tio procent. SSAB är det enskilda företag som står för störst utsläpp. Det är inte på något sätt en svartmålning. Det är helt enkelt så världen ser ut. Den politiker som inte klarar av att ta in fakta utan att tolka om det till värderingar är riktigt illa ute.

Inte elda på

Att stålindustrin står för stora utsläpp är helt okontroversiellt. Helt okontroversiellt är också det faktum att vårt samhälle behöver och med största sannolikhet kommer fortsätta behöva stora mängder stål. Men det kan inte ske på planetens bekostnad.

Vi har redan sett mängder av exempel på klimatkrisens konsekvenser: skogsbränder blir fler och värre, vintrarna blir kortare och snöfattigare, översvämningarna blir högre och torkan torrare. Vem som helst förstår att det stål vi ska använda i framtiden inte kan elda på klimatkrisen.

Hyllad satsning

Sedan projektet med att skapa stål utan kol drog igång – mycket med hjälp av Industriklivet som Miljöpartiet drev igenom i förhandling med Socialdemokraterna – har de flesta velat sola sig i glansen av en lyckad satsning.

Flera andra partier har sällat sig till hyllningskören, industriföreträdare är (kanske inte helt oväntat) nöjda över en riktad satsning och fackens företrädare talar vitt och brett om den framtida fossilfria industrin. Att det pågår en svartmålning är alltså inte sant.

Alla måste betala

Grundorsaken till att vi hamnat i en situation med global uppvärmning är att det inte kostat en krona att släppa ut farliga växthusgaser. I flera hundra år har man kunnat elda olja och kol och slippa undan, och notan har lämnats till kommande generationer. Men det är dags att betala nu. Och då måste alla betala för sina utsläpp. Även SSAB.

Bör inte ljuga

Att Sverigedemokraterna inte tycker att stålindustrin behöver ställa om är inte direkt någon överraskning. Det är sällan en prioritet för SD att bevara natur, miljö och ekologiska förutsättningar att leva på den här planeten.

Det som dock är väldigt märkligt är att Eric Palmqvist (SD) lyfter fram att staten ska “stimulera och möjliggöra för stålindustrin att bli först i världen med storskalig koldioxidfri ståltillverkning”. Det är precis vad den rödgröna regeringen har gjort – och precis vad SD har motarbetat från början.

Ingen är gladare än jag om SD har ändrat sig och blivit ett klimatradikalt parti, men på samma sätt som politiker inte bör förväxla värderingar med fakta bör politiker inte ljuga om sin egen politik.

Duger inte

Det duger inte att som folkvald i Sveriges riksdag hitta på. Palmqvists fantasier om svartmålningen av stålindustrin är visserligen löjliga, men de avslöjar också ett klassiskt sverigedemokratiskt förhållande till verkligheten. Det liknar Groucho Marx: "Jag håller hårt på mina principer. Om de inte passar, så har jag andra.”

Det duger inte, Palmqvist.

Forrige artikel Miljömålsberedningen: Finlands sak är vår Miljömålsberedningen: Finlands sak är vår Næste artikel Debatt: Tyst kring verkställandet av januariavtalets viktigaste delar Debatt: Tyst kring verkställandet av januariavtalets viktigaste delar