Flera svåra strider kvar inför grönare CAP

Från de ledande lagstiftarna är tongångarna tydliga: En klimat- och miljövänligare jordbrukspolitik är på väg att föras in i EU. Men andra observatörer är inte så övertygade. ”Det är ett ganska välavvägt förslag som innebär att vi får verktyg och incitament för att bönderna ska göra den omställning som vi alla vet behövs”, svarar landsbygdsminister Jennie Nilsson (S).

Portugisiska Maria do Céu Antunes firade av att ramarna nu är satta för den kommande gemensamma jordbrukspolitiken. Nu ska de fyllas med innehåll.<br>
Portugisiska Maria do Céu Antunes firade av att ramarna nu är satta för den kommande gemensamma jordbrukspolitiken. Nu ska de fyllas med innehåll.
Foto: European Union 2021

Det är dock inte alla som köper ministerns resonemang. En av de missnöjda rösterna kom från den gröna gruppens skuggrapportör.

– Inom några år så kommer EU:s revisionsrätt än en gång säga att ingenting egentligen förändrats, sa Martin Häusling, med hänvisning till de återkommande granskningarna av den gemensamma jordbrukspolitikens miljö- och klimatnytta.