Om  
Lise Nordin

Fd MP-ledamot ska se över vindkraftsvetot

Regeringen tillsätter en utredning med uppdrag att se hur det så kallade kommunala vindkraftsvetot, det vill säga möjligheten för kommuner att stoppa en vindkraftsetabliering, kan strykas. Utredare blir tidigare MP-riksdagsledamoten Lise Nordin.

Johanna Alskog

Lise Nordin var riksdagsledamot under perioden 2010-2018. Hon var även energipolitisk talesperson för Miljöpartiet. I dag arbetar hon med klimatfrågor som regionutvecklare i Västra götalandsregionen.

Vetot anses skapa osäkerhet

Miljöbalken om kommunal tillstyrkan av anläggandet av vindkraft i miljöbalken har fått kritik för att den saknar beslutskriterier, krav på motivering och tidsgräns. Vindkraftsaktörerna anser att den skapar oförutsägbarhet och stoppar upp utbyggnaden av vindkraften.

– För att få till den nödvändiga omställningen till förnybara energikällor är det särskilt viktigt att prövningen av vindkraft är rättssäker och förutsägbar för att näringslivet ska vilja investera, säger miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) i et pressmeddelande.

Utredningen ska lämna in sitt betänkande senast den 30 juni 2021.

Repris av regeringen

Det är inte första gången frågan är under lupp. År 2017 lämnade Energimyndigheten och Naturvårdsverket in ett förslag till regeringen om att kommunernas veto bör tas bort. Förslaget togs emot väl från alla håll – utom kommunerna.

Nämnda personer

Lise Nordin

Klimatsamordnare Västra Götalandsregionen
fil. mag i miljövetenskap (Handelshögskolan i Göteborg, 2008)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00