Debatt: Så hjälper vi kommunerna med den cirkulära omställningen

SLUTREPLIK. Även näringslivet har ett ansvar och vi vill ge vägledning åt kommuner som vill göra resan mot en cirkulär omställning, skriver Tarkett, Gröna städer och Ragn-sells.

Dag Duberg
Nordisk hållbarhetschef, Tarkett
Lars Eriksson
Generalsekreterare, Gröna städer
Pär Larshans
Hållbarhetschef, Ragn-sells

 

I en replik på vår artikel om att fler offentliga aktörer bör använda offentlig upphandling som styrmedel mot en cirkulär omställning, skriver Tony Clark från Avfall Sverige att kommunerna redan gör mycket och att även näringslivet har ett ansvar för omställningen.

Låt det inte finnas någon tvekan här, vi håller helt med.

Klimatsmarta kommuner

Vi ser att offentlig sektor är aktiv. Exempel på listan över kommuner som är föregångare växer. Borlänge vill återföra mer byggmaterial i cirkulation, Uppsala har en upphandlingspolicy som premierar inköp av återvunnen plast, Perstorps kommun väljer att använda återvunnen asfalt vid vägbyggen.

Alla tre exempel är både klimatsmarta och driver på för ett cirkulärt samhälle.

Stöd åt kommuner

Som Tony Clark säger har inte bara offentlig sektor ett ansvar.

I år har Ragn-Sells lanserat en ny innovativ teknik som möjliggör kväverening av avloppsvatten och Tarkett har skapat ett nytt återvinningssystem som möjliggör återvinning av gamla plastgolv. I samarbete med Gröna städer kommer vi under hösten att ta fram en rapport med stöd och vägledning åt kommuner som vill göra resan mot en cirkulär omställning.

Detta är bara ett fåtal av många steg som vi tagit eller att kommer att ta för att möjliggöra cirkulära lösningar.

Ord till handling

Vi välkomnar mer dialog i frågan, även om vi helst ser att vi går från ord till handling, för det är vad vår planet behöver mest just nu – Action now.

Forrige artikel "Satsa på de största reningsverken längs Östersjöns kust" Næste artikel Forskare: Mer behövs om industrin ska nå nollutsläpp till 2045 Forskare: Mer behövs om industrin ska nå nollutsläpp till 2045