Debatt

Debatt: Så hjälper vi kommunerna med den cirkulära omställningen

SLUTREPLIK. Även näringslivet har ett ansvar och vi vill ge vägledning åt kommuner som vill göra resan mot en cirkulär omställning, skriver Tarkett, Gröna städer och Ragn-sells.

Dag Duberg, Lars Eriksson och Pär Larshans. 
Dag Duberg, Lars Eriksson och Pär Larshans. Foto: Tarkett/Peter Appelin/Ragn-Sells
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.
Dag Duberg
Nordisk hållbarhetschef, Tarkett
Lars Eriksson
Generalsekreterare, Gröna städer
Pär Larshans
Hållbarhetschef, Ragn-sells

 

I en replik på vår artikel om att fler offentliga aktörer bör använda offentlig upphandling som styrmedel mot en cirkulär omställning, skriver Tony Clark från Avfall Sverige att kommunerna redan gör mycket och att även näringslivet har ett ansvar för omställningen.

Låt det inte finnas någon tvekan här, vi håller helt med.

Klimatsmarta kommuner

Vi ser att offentlig sektor är aktiv. Exempel på listan över kommuner som är föregångare växer. Borlänge vill återföra mer byggmaterial i cirkulation, Uppsala har en upphandlingspolicy som premierar inköp av återvunnen plast, Perstorps kommun väljer att använda återvunnen asfalt vid vägbyggen.

Tony Clark från Avfall Sverige skriver att kommunerna redan gör mycket och att även näringslivet har ett ansvar för omställningen. Låt det inte finnas någon tvekan här, vi håller helt med.

Alla tre exempel är både klimatsmarta och driver på för ett cirkulärt samhälle.

Stöd åt kommuner

Som Tony Clark säger har inte bara offentlig sektor ett ansvar.

I år har Ragn-Sells lanserat en ny innovativ teknik som möjliggör kväverening av avloppsvatten och Tarkett har skapat ett nytt återvinningssystem som möjliggör återvinning av gamla plastgolv. I samarbete med Gröna städer kommer vi under hösten att ta fram en rapport med stöd och vägledning åt kommuner som vill göra resan mot en cirkulär omställning.

Detta är bara ett fåtal av många steg som vi tagit eller att kommer att ta för att möjliggöra cirkulära lösningar.

Ord till handling

Vi välkomnar mer dialog i frågan, även om vi helst ser att vi går från ord till handling, för det är vad vår planet behöver mest just nu – Action now.

Läs också

Dokumentation

Tidigare inlägg i debatten:

Avfall Sverige: ”Det ligger inte enbart på offentlig sektor att skapa förändring”

Vi måste förebygga avfall för att möta kommande resursbrister och klimateffekter. Men kommunerna sitter inte med armarna i kors. De gör redan ett viktigt arbete för att minska och förebygga avfall, skriver Avfall Sveriges vd Tony Clark.

Debatt: Offentlig upphandling måste klimatanpassas

Av 200 kommuner är det endast åtta som 2018 hade krav på återvunnet material i sin upphandlingspolicy. Det måste förändras, skriver Equator, Tarkett, Gröna städer, Ragn-sells och Svensk form.



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00