Debatt

Debatt: Otillräckligt att svenska statsråd hyllar ungas engagemang

DEBATT. Svenska statsråd må komma att hylla Greta Thunbergs tal på World economic forum i Davos, men trovärdigheten är större om de ber om ursäkt och lovar att agera kraftfullt nu, skriver Ulf von Sydow.

"Nu kommer Greta Thunberg att tala även i Davos, vilken reaktion kommer vi då att få se från världens mäktigaste?"
"Nu kommer Greta Thunberg att tala även i Davos, vilken reaktion kommer vi då att få se från världens mäktigaste?"Foto: Fabrice Coffrini/AFP/Ritzau Scanpix
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.
Ulf von Sydow
Tidigare ordförande i svenska Naturskyddsföreningen, klimat- och hållbarhetskonsult


World economic forum (WEF) möts i Davos i veckan. Många fnyser åt den här formen av "Top business"-sammankomster och har uppfattningen att det som kommer att avhandlas är ”more of the same”.

WEF:s "The global risks report 2020" presenterades häromdagen, en viktig underlagsrapport. Det är femtonde året som rapporten tas fram. De första åren var de största riskerna oljeprisfall, börskrascher och pandemier. Den första "Environmental risk" dök upp år 2011 och de har därefter blivit allt fler.

År 2020 är samtliga "5 top global risks" miljörelaterade: misslyckat klimatarbete (det vill säga Parisavtalets genomförande), extremväder och förlust av biologisk mångfald. År 2015 försvann den sista ekonomiska risken från listan – arbetslöshet.

Stora förluster

Klaus Schwab, grundare och ordförande för WEF, förklarar skiftet i fokus bland annat med att "... One likely reason is the “Greta Thunberg” effect. The young Swedish climate activist has reminded us that adherence to the current economic system represents a betrayal of future generations, owing to its environmental unsustainability.”

Begreppet klimataktivism borde snarare tillskrivas de ledare och de fossilförespråkare som, med öppna ögon och gapande plånböcker, rimligen ser att deras förnekelse är en aktivism – en motståndshandling mot förändring.

Ulf von Sydow

Den 19 januari, presenterade WEF rapporten "Why the crisis engulfing nature matters for business and the economy" och där står att läsa att "... mer än hälften av världens totala BNP – är måttligt eller mycket beroende av naturen och dess tjänster och är därför utsatta för förlusten av natur.”

För 13 år sedan presenterades den så kallade Sternrapporten "The economics of climate change" (Nicholas Stern okt 2006) och en av slutsatserna är "att om vi inte agerar kommer klimatförändringarnas totala kostnader och risker att motsvara minst en femprocentig förlust av världens BNP, brutto national produkt, per år, nu och för all framtid. Om man vidgar skalan av risker och följder, skulle skadorna kunna stiga till 20 procent av BNP eller mer." Stern deltar i Davosmötet.

Den eviga mötesserien

Klimatmötet i Madrid misslyckades och FN:s generalsekreterare António Guterres tvingades ännu en gång säga att "a point of no-return on climate change is in sight and hurtling toward us". Hoppet ställs nu till nästa möte i Glasgow i november, nummer 26 i den eviga mötesserien. WEF talar om år 2020 som det nödvändiga året för att vända utvecklingen.

Makten jublar

I den här kontexten är det intressant att komma tillbaka till fenomenet Greta Thunberg och "Fridays for future". Vid FN-mötet i september år 2019 ställde Thunberg frågan "How dare you?" till den samlade kadern av världsledare. Hon möttes av stående ovationer.

Hur vanligt är det att personer som innehar den största globala makten jublar och applåderar då de blir rejält utskällda? Var detta ett uttryck för att en ung kvinna – och miljontals supportande yngre människor – egentligen inte ses som ett hot? Vore inte det naturliga att de böjt sina nackar och skamset flackat med blicken? Mot bakgrund av resultatet i Madrid hade det varit naturligare.

Fridays for future

Nu kommer Greta Thunberg att tala även i Davos, vilken reaktion kommer vi då att få se från världens mäktigaste? Kanske kommer det här märkliga spelet att upprepas. Det är självklart politiskt korrekt att det blir så. Ord har makt. Att marknadsföra en person – Greta med hela världen – som framför budskapet från den samlade vetenskapen som varande en "aktivist" gör att åsikterna positioneras som varande ett motstånd mot det normala.

Men "Fridays for future" utgör inget hot, det för ingen väpnad kamp, de tar inte ens till civil olydnad. Det är den rörelse som Greta Thunberg så framgångsrikt leder som bör betecknas som det normala.

Begreppet klimataktivism borde snarare tillskrivas de ledare och de fossilförespråkare som, med öppna ögon och gapande plånböcker, rimligen ser att deras förnekelse är en aktivism – en motståndshandling mot förändring. De leder ett motstånd mot det som måste ses som det normala, nämligen att agera mot klimatförändringar som gör att de globala kostnaderna och det globala lidandet för oss allt närmare de "tipping points" som António Guterres ofta tvingas tala om.

"Städa bättre"

I framhärdandet av den svenska klimatpolitiken pekar vi gärna finger åt andra, även de som är globalt sett framstående ekonomier. Om den svenska höga svansföringen ska vara trovärdig, där vi alla medborgare på klotet ska ha samma rättigheter och skyldigheter, så måste regeringen städa bättre framför egen dörr.

Sverige som ett av världens rikaste länder ligger för närvarande bland de allra största utsläpparna per capita, då de konsumtionsbaserade utsläppen räknas in. Alla andra sätt att räkna är orimligt.

Märkligt

Flera av de svenska statsråden brukar hylla de yngres engagemang och kravställande, samt känna en stolthet att "Friday for futures" ledare är en ung svensk kvinna.

Men mot bakgrund av att kunskapen och de ekonomiska effekterna har funnits så tydligt sedan Sternrapporten 2006, och egentligen ända sedan svensken Svante Arrhenius för drygt hundra år sedan presenterade första klimatmodellen som visade på temperatureffekter av koldioxidutsläpp, är det märkligt att våra utsläpp har så svårt att vika nedåt.

"Vi ber om ursäkt"

Svenska statsråd och näringslivsrepresentanter må komma att hylla Greta Thunbergs tal på World economic forum men trovärdigheten är större om de meddelar att: Visst, vi har vetat om vad som håller på att hända bra länge nu och vi ber om ursäkt för den sena och otillräckliga reaktionen. Vårt löfte till er unga här och nu är att vi kommer att agera kraftfullt och utan fördröjande så att de brister som det Klimatpolitiska rådet påtalat i den svenska klimatpolitiken åtgärdas.

Nämnda personer

Greta Thunberg

Klimataktivist
Pågående universitetsstudier

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00