Dadgostar tveksam till Kallak-gruva: Nackdelar med utländskt bolag

Miljöpartiet är det enda partiet i riksdagen som är tydlig motståndare till en järnmalmgruva i Kallak. Vänsterpartiet har ännu inte tagit ställning, men partiledaren Nooshi Dadgostar säger nu att hon är mycket tveksam till gruvplanerna. ”Jag ser många svårigheter.” säger hon.

Vänsterpartiet har ännu inte en officiell hållning i frågan om en järnmalmsgruva i Kallak, men V-ledaren Nooshi Dadgostar är tveksam och säger att det hade varit lättare med ett svenskt – och gärna statligt – bolag.
Vänsterpartiet har ännu inte en officiell hållning i frågan om en järnmalmsgruva i Kallak, men V-ledaren Nooshi Dadgostar är tveksam och säger att det hade varit lättare med ett svenskt – och gärna statligt – bolag.Foto: Pontus Lundahl/TT
Johanna Alskog

När Altinget i förra veckan gjorde en rundringning bland riksdagspartierna om Kallak-frågan, visade det sig att det finns ett brett stöd för att S-regeringen ska säga till en järnmalmsgruva i Kallak utanför Jokkmokk. Endast Miljöpartiet är motståndare, Centern väljer att inte ta ställning och i Vänsterpartiet pågick en intern process för att bestämma vad partiet tycker. Övriga partier ger tummen upp till en gruva.

Vänsterpartiet har fortfarande inte kommit till ett officiellt beslut, men partiledaren Nooshi Dadgostar är tveksam till gruvan av flera skäl.

– Jag ser många svårigheter, sade hon vid en pressträff med riksdagsjournalister på tisdagen.

"Lättare om det varit ett svenskt bolag"

Dadgostar lyfter frågan om hänsyn till rennäringen, men påpekar också att det är en gruva med förhållandevis kortsiktiga planer samt att det inte rör sig om att bryta sällsynta jordartsmetaller, utan järnmalm.

– Jag skulle förhålla mig rätt kritisk. Det är också nackdelar med att det är ett utländskt bolag. Det vore lättare om det varit ett svenskt eller statligt bolag. Då kunde man ha bättre kontroll över det och över vad som händer efteråt, säger Dadgostar.

Frågan om en järnmalmsgruva i Kallak avgörs inte i riksdagen, utan ligger på regeringens bord. Men frågan är politiskt laddad och på måndagen gick Svenska kyrkans ärkebiskop Antje Jackelén och biskop Åsa Nyström ut i ett öppet brev till regeringen och skrev att det vore mycket problematiskt om regeringen beviljar storskalig exploatering i samiskt kärnområde.

Läs också

Nämnda personer

Nooshi Dadgostar

Partiledare Vänsterpartiet
Juridikstuderande (Stockholms uni., 2009-)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00