Brett stöd i riksdagen för gruva i Kallak

Om S-regeringen väljer att säga ja till en järnmalmsgruva i Kallak är det ett beslut som har brett stöd bland riksdagens övriga partier. Endast Miljöpartiet är i dag tydlig motståndare till en gruva. I Vänsterpartiet pågår en intern process för att bestämma vad partiet tycker i frågan.

Näringsminister Karl-Petter Thorwaldssons (S) uttalande om att Socialdemokraterna älskar gruvor har inte landat väl på alla håll. Men Altingets rundringning visar att det finns ett bred stöd för en järnmalmsgruva i Kallak bland Sveriges riksdagspartier.
Näringsminister Karl-Petter Thorwaldssons (S) uttalande om att Socialdemokraterna älskar gruvor har inte landat väl på alla håll. Men Altingets rundringning visar att det finns ett bred stöd för en järnmalmsgruva i Kallak bland Sveriges riksdagspartier.Foto: Pontus Lundahl/TT
Johanna Alskog

Stödet för att S-regeringen ska ge grön flagg för en järnmalmsgruva i Kallak, nära världsarvet Laponia, är stort bland riksdagens övriga partier. Det visar en rundringning som Altinget har gjort.

Moderaterna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Liberalerna är alla av uppfattningen, mer eller mindre stark, att regeringen bör ge sitt godkännande.

– Efter att ha satt mig in i ärendet anser jag att det finns skäl till det, säger Moderaternas näringspolitiska talesperson Lars Hjälmered till Altinget.

L: ”Ser inget som hindrar en gruva”

Arman Teimouri är Liberalernas näringspolitiska talesperson och av samma uppfattning som Hjälmered.

– Man måste se till helheten och det är regeringen som sitter på allt underlag. Men jag ser inget som hindrar Kallak från att få en gruva, säger han.

Från exempelvis samiskt håll ser man hinder och menar att en gruva skulle skapa problem för rennäringen. Hur ser du på det?

– Det finns många olika intressen. Man måste väga alla intressen lika, oavsett om det är samer eller miljöaspekterna, säger Arman Teimouri.

KD:s näringspolitiska talesperson Camilla Brodin skriver i ett sms till Altinget att Kristdemokraterna är positivt till en gruva i Kallak. Det gör även SD:s Mattias Bäckström Johansson. SD förhoppning är att regeringen kommer tillstyrka en gruvetablering ”då det är positivt för Jokkmokk, Norrbotten och Sverige som industrination” skriver Bäckström Johansson.

V: Vet ännu inte vad partiet tycker

Därmed återstår tre partier – där ett har en stark åsikt, ett har valt att inte ha någon officiell uppfattning och ett håller på att skaffa sig en officiell partilinje i frågan. Det sistnämnda är Vänsterpartiet, där en intern process pågår i partiet.

– Vi har ingen färdigformulerad uppfattning kring Kallak. Den är under bearbetning, säger Elin Segerlind, miljöpolitisk talesperson, till Altinget.

V:s näringspolitiska talesperson Birger Lahti kallar det en djupdykning i ärendet, men vet inte när det kommer att vara klart.

Centerpartiets Linda Modig, riksdagsledamot från Norrbotten som varit engagerad i kritiken mot regeringens mycket långdragna handläggning av Kallak-ärendet, skriver till Altinget att partiet inte tar ställning till enskilda förvaltningsärendet i sak som ligger på regeringens bord.

MP ensam motståndare

Ensamt parti med ett uttalat motstånd till de omstridda gruvplanerna är alltså Miljöpartiet. Men de är inte ensamma utanför riksdagen, från civilsamhället och bland samiska företrädare hörs högljudda protester.

Miljöpartiets Amanda Palmstierna, ledamot i näringsutskottet, räknar med att det motståndet kommer att märkas allt starkare den närmaste tiden, i väntan på regeringens beslut.

– Det mobiliseras ju överallt nu, namninsamlingar, demonstrationer, debattartiklar och så vidare, säger hon till Altinget.

Läs också

Nämnda personer

Arman Teimouri

Tidigare riksdagsledamot (L)
Berghs school of communication, Stockholm

Amanda Palmstierna

Tidigare riksdagsledamot (MP)
Landskapsarkitekt och statsvetare

Birger Lahti

Riksdagsledamot (V), landsbygdspolitisk talesperson

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00