Debatt

C: Upp till bevis för partierna och elnätsbranschen

Med ökad lokal acceptans kan fler överklaganden undvikas. Därför vill Centerpartiet se förbättrade ersättningar och nya ersättningsformer, skriver Rickard Nordin (C) och Lars Thomsson (C) i en slutreplik.

”Det är orimligt att fortsätta köra över markägare med expropriation och inte ge en spänn till närboende som påverkas av exempelvis elledningar.”
”Det är orimligt att fortsätta köra över markägare med expropriation och inte ge en spänn till närboende som påverkas av exempelvis elledningar.”Foto: Christine Olsson/TT
Lars Thomsson
Rickard Nordin
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Vi är glada för att Ingela Lindqvist på Energiföretagen delar vår analys att nu är det dags att lägga dagspolitiken åt sidan och ta sig an de stora utmaningarna.

Läs också

Ingela undrar i sin replik varför det inte händer något från politiken när det kommer till tillståndsprocesserna. Den frågan är rätt att ställa, men fel att ställa till oss. Den borde i stället riktas till regeringen. Vi i Centerpartiet har lagt fram en mängd förslag för att korta tillståndstiderna, skapa ökad lokal acceptans och sätta fart på den omställning som behövs. Flera förslag kommer upp i riksdagsmotioner under våren, då är det upp till bevis för andra partier och det finns dessutom färdigutredda förslag som regeringen kan, om de inser allvaret, lägga på riksdagens bord redan i vår.

Där har branschen fortfarande en rejäl hemläxa att göra.

Det handlar om sådant som att reformera artskyddet till att handla om populationer snarare än individer. Det gäller också att införliva klimatet i miljöbalken för att tydliggöra nyttan som olika etableringar kan ge både i Sverige och globalt. Vi vill ge Svenska kraftnät i uppdrag att ansvara för den långsiktiga elförsörjningen och underlätta för investeringar i smart teknik i samband med den nya reglerperioden för elnäten. Vi vill också se ett mål för att tydliggöra exportens klimatnytta. Listan kan göras lång.

C vill se förbättrade ersättningar

Vår analys är dock, kanske till skillnad från Energiföretagen, att det är orimligt att fortsätta köra över markägare med expropriation och inte ge en spänn till närboende som påverkas av exempelvis elledningar. Det skapar motsättningar och ständiga överklaganden, vilket ger segdragna rättsprocesser. Med ökad lokal acceptans kan fler överklaganden undvikas. Därför vill vi i Centerpartiet se förbättrade ersättningar och nya ersättningsformer.

Vi är redo att ta vårt ansvar för att vi ska klara omställningen. Nu är det upp till bevis både för övriga partier och för elnätsbranschen. Ska vi klara detta krävs ökad hastighet, men också ökad lokal acceptans. Där har branschen fortfarande en rejäl hemläxa att göra.

Läs tidigare inlägg i debatten

Vart vill politiken i klimatomställningen?

Centerpartiets förslag om att fördubbla kapaciteten låter mycket bra, men vilka konkreta insatser vill man se? Det frågar Ingela Lindqvist, jurist vid Energiföretagen, i en replik.

C: Låt inte politiken bli en bromskloss för den gröna omställningen

Det är dags att lägga dagspolitiken åt sidan och ta sig an de stora utmaningarna. Näringslivet behöver långsiktiga spelregler och takten i den gröna omställningen behöver öka, skriver Centerpartiets Rickard Nordin och Lars Thomsson.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00