Ännu ett tungt avhopp för Miljöpartiet

Miljöpartiets miljöpolitiska talesperson Maria Gardfjell har beslutat att inte kandidera till riksdagen – orsaken är att hon upplever bristande respekt och förtroende från sin lokalavdelning. Därmed tappar Miljöpartiet ytterligare en av sina tunga politiker inom miljö- och energipolitiken.

Maria Gardfjell kliver av politiken.
Maria Gardfjell kliver av politiken.Foto: TT
Johanna Alskog

Miljöpartiets energi- och klimatpolitiska talesperson Lorentz Tovatt meddelade redan tidigt i höstas att han beslutat att ta en paus från politiken och inte ställer upp i höstens riksdagsval. I december kom beskedet från ekonomiskpolitiska talespersonen, tidigare miljöminister Karolina Skog, att även hon kliver av. Skog hade mer bråttom bort än Tovatt och lämnade riksdagen redan vid juluppehållet.

Nu kommer beskedet från MP-veteranen Maria Gardfjell, miljöpolitisk talesperson och vide ordförande i miljö- och jordbruksutskottet, att hon tackar för sig när mandatperioden är över. Till P4 Uppland säger hon att ett möte i lokalavdelningen förra veckan fick henne att fatta beslutet, då hon kände att hon helt saknade förtroende och respekt.

– Jag var personkryssad förra valet. Det finns alltid de som är sura över sånt, säger Maria Gardfjell till Altinget utan att närmare vilja gå in på detaljer om den maktstrid som uppenbarligen pågår inom lokalavdelningen.

Uppsalaordförande: ”Förvånande”

Oliver Björklund är ordförande i Miljöpartiets länsförening. Han säger att det är förvånande att Gardfjell upplever att hon saknar tillräcklig respekt från partikamraterna på hemmaplan.

– Det är tråkigt att höra att hon upplever det. Det är också förvånande att hon säger så. Mötet vi hade i veckan som ledde fram till att hon fattade det här beslutet, där lyftes det fram hur respekterad hon är för sin djupa kunskap och för många års engagemang för miljö- och klimatpolitiken och för Miljöpartiet, säger han till P4 Uppland.

Gardfjell om luckorna som uppstår

För Miljöpartiet gäller det att hantera det faktum att man tappar flera erfarna politiker inom partiets kärnområde, enligt Maria Gardfjell.

– Det krävs verkligen att man säkrar upp successionsordningen, att man har nya politiker som kan bli tunga eller som är starka och kan efterträda, säger hon.

Nämnda personer

Lorentz Tovatt

Tidigare riksdagsledamot (MP)
Gymnasieutbildning

Karolina Skog

Strategisk rådgivare på PR-byrån A Beautiful Soup
fil. mag i humanekologi (Lunds uni. 2002)

Maria Gardfjell

Tidigare riksdagsledamot (MP)
Biolog

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget