Regeringen bryter löfte om stöd till sjöfarten

Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) utlovade stöd till överflyttning av gods till sjöfarten i vårbudgeten, men i regeringens förslag riktas stödet endast till tågtransporter. Ministerns uttalande syftar till ”regeringens samlade politik”, enligt hans stab.

Ytterligare sjöfartsstöd blev det inget av, trots uttalanden från ministern<br>
Ytterligare sjöfartsstöd blev det inget av, trots uttalanden från ministern
Foto: Paul Wennerholm/TT
Jacob Hederos

När regeringen presenterade förslaget om att mer än fördubbla stödet till överflyttning av gods tryckte infrastrukturministern på att det också skulle öppna för en ökning av godstransporterna till havs, något som varit de senaste regeringarnas ambition under flera år.

– För att kunna fortsätta det arbetet så vill vi nu också skjuta till ytterligare resurser. 697 miljoner kronor under 2022 i miljökompensationer, för att ännu mer underlätta förutsättningarna att flytta över mer gods från väg till järnväg och till sjöfarten, sa Tomas Eneroth (S) på presentationen.

Men i det förslag som sedan presenterades en vecka senare, i budgetpropositionen, framgick det att så inte var fallet. Det föreslagna tillskottet till miljökompensation kan förvisso leda till fler så kallade intermodala transporter där sjöfart också ingår, men stödet syftar just till att gå till överflyttning av gods från väg till järnväg.

Altinget logoInfrastruktur
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget infrastruktur får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00