Överblick: Friskoledebatt inom C och kritik mot rasismförbud

Regeringen vill knäcka välfärdsbrottsligheten med ny myndighet. Nya sopbränder i Botkyrka. En mängd organisationer avstyrker förslaget om att kriminalisera medlemskap i rasistiska organisationer. Och Magdalena Andersson ett steg närmre ordförandeposten. 

Foto: Henrik Montgomery/TT
Sanna Rayman

Regeringen går på offensiven mot välfärdsbrottslighet. Det meddelade finansminister Magdalena Andersson (S) vid en pressträff i dag på morgonen. Vid pressträffen deltog även Byggnads förbundsordförande Johan Lindholm samt Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande i Uppsala.

Satsningen går ut på att regeringen vill skapa en ny myndighet inriktad på att stoppa välfärdsbedrägerier, exempelvis genom att utföra kontroller. Myndigheten kommer också att få i uppgift att betala ut ersättningar som beslutas av välfärdsmyndigheter som exempelvis Försäkringskassan.

Utöver detta ska tretton myndigheter få extra tillskott till arbetet för att motverka fusk i välfärden.

– Den statliga offensiven innebär att det ska bli fler razzior på byggarbetsplatser, fler kontroller av yrkestrafiken på våra vägar och att en ny myndighet ska inrättas för att se till att våra skattemedel inte ska gå till fuskare och kriminella, säger Magdalena Andersson i ett pressmeddelande.

Friskolefrågor bubblar inom C

Mellan den 23 och 26 september håller Centerpartiet partistämma och redan nu börjar det märkas vilka diskussioner som bubblar upp inför besluten.  

I SvD intervjuas Caroline von Seth, skolpolitisk talesperson för Cuf, som säger att ”C har länge haft en naiv syn” när det gäller skolpolitiken och som tror att flera förslag som innebär kursändringar i friskolefrågan kan gå igenom.

På Facebook beskriver riksdagsledamoten Niels Paarup-Petersen några sådana förslag i ett inlägg, där han bland annat förordar att offentlighetsprincipen ska tillämpas i så hög grad som möjligt för att öka allmänhetens insyn i friskolor. Han motionerar även om vinstutdelningsbegränsning för alla friskolor, oavsett driftsform.

”Dagens system utmanar inte. Det utarmar. Det är inte liberalt och marknadsvänligt. Det är konservativt och företagsvänligt. Och det är inte rätt väg för varken svensk skola eller Centerpartiet i mina ögon”, skriver Paarup-Petersen. 

Oenigt om kriminaliserad rasism

Flera civilsamhällesorganisationer skriver i Svenska Dagbladet att de avstyrker förslaget om att kriminalisera deltagande i rasistiska organisationer. Det handlar om organisationer som Afrosvenskarnas riksorganisation, Amnesty International Sverige, Civil Rights Defenders med flera. De skriver bland annat att förslaget ”i värsta fall faktiskt kunna leda till viss ökad acceptans för en del rasistiska uttryck och aktiviteter."

Aron Verständig, ordförande Judiska centralrådet ger å andra sidan stöd till förslaget i P1 Morgon.

Den parlamentariska kommitté som tagit fram betänkandet var oenig när förslaget överlämnades till justitieministern i våras. SD, V och L är till exempel helt emot förbud.  Vänsterpartiets Linda Westerlund Snecker sade då till Altinget att: 

– Det går inte att förbjuda eller kriminalisera människors åsikter, hur korkade eller förkastliga vi än tycker att de åsikterna är.

SD:s Martin Kinnunen menade å sin sida att de experter som varit inblandade, exempelvis polis och jurister, hade avrått från lagstiftning. (Följ beslutskedjan här.) 

Ny sopbrand aktualiserar behov av sop-ordning

Ett viktigt meddelande till allmänheten gick ut till boende i Botkyrka under söndagkvällen då en stor brand härjade i soptippen i Kassmyra, som ligger i kommunen. Det rapporterar bland andra Expressen.

Det är inte första gången Botkyrkaborna drabbas på detta vis. Soptippen i Kagghamra, som ligger i närheten, brann i månader tidigare under hösten 2020 och våren 2021. Båda tipparna har varit kopplade till skandalbolaget NMT Think Pink, som även exempelvis Västerås har dyrköpta erfarenheter av genom Skultuna-ärendet, vilket Altinget rapporterade tidigare i år.

Avfall Sverige och Återvinningsindustrierna skrev dock i en debattartikel i sommar att regeringens förslag mot brottslig avfallsverksamhet (Se mer i beslutskedjan Ordning och reda på avfallet) medför alltför mycket byråkrati och samtidigt för lite kontroll och tillsyn av efterlevnaden.

Magdalena Andersson allt närmre ordförandeposten 

Ett fjärde S-distrikt har nu nominerat Magdalena Andersson till att blir Stefan Löfvens efterträdare. Det är Socialdemokraterna i Värmland som i ett enhälligt beslut pekar ut henne som nästa S-ordförande. Det rapporterar SVT.

Regeringen ska presentera transportsatsningar

I eftermiddag håller miljö- och klimatminister Per Bolund och infrastrukturminister Tomas Eneroth en digital pressträff och berättar då om transportsatsningar i höstens budgetproposition. Pressträffen webbsänds på regeringen.se, 13.30. 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00