Skilda idéer om kampen mot avfallsbrottsligheten

Tio myndigheter har fått i uppdrag att ta fram förslag på hur avfallsbrottsligheten kan pressas tillbaka. Samtidigt är flera förslag till lagändringar ute på remiss. Regeringens initiativ för ordning och reda i avfallsbranschen får beröm från olika aktörer, men alla ropar inte efter strängare lagar och regler.

Skandalbolaget Think Pink har lämnat efter sig många sophögar för olika kommuner att hantera. Mest uppmärksammat är kanske Kagghamra, soptippen i Borkyrka som har brunnit i månader.
Skandalbolaget Think Pink har lämnat efter sig många sophögar för olika kommuner att hantera. Mest uppmärksammat är kanske Kagghamra, soptippen i Borkyrka som har brunnit i månader.Foto: TT
Johanna Alskog

Fluffhögen, batterimassan och plastbalarna. I Eskilstuna är man alltför väl medveten om att oseriösa och illegala aktörer inom avfallsbranschen kan bli en dyr affär för både kommunen och miljön.

– Det vi sitter med innebär säkert 30-40 miljoner kronor som kommer att belasta skattebetalarna, säger Geerth Gustavsson (S), ordförande i miljö- och räddningstjänsten och fortsätter:

– Det vi har drabbats av i Eskilstuna går inte att göra något åt nu. Det är försent. Däremot går det förhoppningsvis att förhindra att det händer igen.

Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.