Debatt

Varför säger inte migrationsministern samma sak i EU som i Sverige?

Vi oroas över regeringens dubbla budskap i frågan, där det sägs en sak i Sverige och en annan sak i EU. Det skriver Carina Ohlsson, europaparlamentariker (S) och ledamot i EU:s utskott med ansvar för migration.

I vissa sammanhang verkar vi och Moderaterna vara överens, sen ändras budskapet och då är vi plötsligt inte det längre, skriver debattören.
I vissa sammanhang verkar vi och Moderaterna vara överens, sen ändras budskapet och då är vi plötsligt inte det längre, skriver debattören.Foto: Henrik Montgomery/ TT
Carina Ohlsson
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Just nu pågår en kapplöpning mellan länder i EU om vem som kan behandla migranter sämst. Gummibåtar får inte gå i land, flyktingläger stormas och reform efter reform som strider mot asylrätten presenteras. Ingen vill ta ansvar när ingen annan tar ansvar.

Att ignorera ett problem löser inte problemet. Därför tog vi 2015 initiativ till diskussioner om en hållbar migrationspolitik i EU. Den här veckan är det dags för omröstningar om migrationspakten i EU. För att pakten ska bli verklighet behövs breda överenskommelser. Därför oroas vi över regeringens dubbla budskap i frågan, där det sägs en sak i Sverige och en annan sak i EU.

Konservativa och högerextrema politiker gör dock allt de kan för att försöka övertala människor om att samhället inte klarar av att hantera frågan.

Vi kan inte hjälpa alla men vi kan ta ansvar

Migration har alltid funnits och kommer alltid att finnas. Konservativa och högerextrema politiker gör dock allt de kan för att försöka övertala människor om att samhället inte klarar av att hantera frågan. De menar att det ska läggas miljontals skattekronor på att bygga murar mot omvärlden istället för att integrera människor som har rätt att söka asyl.

Europa kan inte hjälpa alla, men vi kan ta vårt ansvar. Invandringen ska vara kraftigt reglerad och Sverige bör aldrig gå tillbaka till nivåer av mottagande som vi tidigare varit uppe i. Sverige har redan tagit ett stort ansvar vilket flera andra länder inte har gjort. Det är genom att dela på ansvaret i Europa som vi kan få en hållbar migrationspolitik, men som ändå värnar människors rätt att söka asyl.

SD verkar styra nationella migrationspolitiken

När tillfällen givits har vi socialdemokrater ställt frågor till Sveriges migrationsminister kring EU:s arbete med migrationspakten. Vi är glada över att migrationsministern tydligt trycker på vikten av att den gemensamma migrationspolitiken faller på plats och att asylrätten ska värnas i densamma. Eller det är i alla fall vad som sägs vid besök i EU-parlamentet. Hemma i Sverige är tongången en annan och de som verkar styra regeringens migrationspolitik är SD.

Läs också
Varför står inte regeringen upp för den politik de för i Sverige gentemot andra medlemsländer i EU? Eller är det så att man inte vill stå upp för överenskommelser som görs i EU gentemot sina samarbetspartier och Sveriges riksdag?

EU behöver ta gemensamt ansvar

Socialdemokraternas besked är tydligt. EU behöver ta gemensamt ansvar för migrationen. Tillsammans kan vi dela på ansvaret. Den som har rätt att söka asyl ska få göra det utan att behöva lägga sitt liv i händerna på människosmugglare. Den som i stället får avslag och inte har asylskäl ska återvända. Mänskliga rättigheter ska värnas och barns rättigheter ska skyddas.

I vissa sammanhang verkar vi och Moderaterna vara överens, sen ändras budskapet och då är vi plötsligt inte det längre. Vårt budskap ligger dock fast, det är utifrån det som vi socialdemokrater kommer rösta i EU-parlamentet den här veckan och så småningom i Sverige. Vi hoppas att regeringens linje om en gemensam migrationspolitik gäller, det hade varit bra för Sverige och för EU. Eller kommer regeringen låta Sverigedemokraterna styra?

Nämnda personer

Maria Malmer Stenergard

Migrationsminister (M), ledamot i partistyrelsen
Fil. kand i systemvetenskap (Lunds uni., 2002), jur. kand (Uppsala uni., 2008)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00