Malmer Stenergard optimistisk om EU:s asylsystem: ”Det finns ett momentum”

Lagom till det svenska EU-ordförandeskapet har migration hamnat i topp på EU:s dagordning och på fredagens EU-toppmöte är frågan i fokus. Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) ska under våren leda medlemsländernas arbete mot att ro i hamn ett EU-gemensamt migrationssystem – och att öka antalet utvisningar. ”Många inser att vi måste ha ett system på plats”, säger hon i en intervju med Altinget.  

Migrationsminsister Maria Malmer Stenergard (M) välkomnar att migration lyfts fram på EU-toppmötet. ”Jag tror att det kan driva på takten med [migrations]pakten”, säger hon.  
Migrationsminsister Maria Malmer Stenergard (M) välkomnar att migration lyfts fram på EU-toppmötet. ”Jag tror att det kan driva på takten med [migrations]pakten”, säger hon.  Foto: Stefan Jerrevång / TT
Charlotta Asplund Catot

BRYSSEL. Det är i ett avgörande skede i förhandlingarna om ett gemensamt asyl- och migrationssystem som Sverige tar över ordförandeklubban i EU. Samtidigt som migrationen till EU ökade markant under 2022 så brinner det i knutarna om man vill få till stånd en överenskommelse innan Europaparlamentets och EU-kommissionens mandatperiod löper ut om drygt ett år.

På bordet ligger det förslag till den så kallade migrationspakten, som EU:s migrationskommissionär Ylva Johansson lade fram hösten 2020.

Efter flera års blockering i förhandlingar kring stora delar av pakten har det nu börjat röra på sig i diskussionerna.

Altinget logoEU
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget eu får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00