Debatt

Slutreplik: På grund av vänstern väntar hyreshöjningar i allmännyttan

När Vänsterpartiet röstar för att detaljreglera EU:s bostadsbestånd säger partiet också ja till hyreshöjningar för hundratusentals svenska hyresgäster. Det menar Emma Wiesner (C).

Det är nämligen som så Vänsterpartiet, att ingenting är gratis, skriver EU-parlamentariker Emma Wiesner (C).
Det är nämligen som så Vänsterpartiet, att ingenting är gratis, skriver EU-parlamentariker Emma Wiesner (C).Foto: Fred Marvaux /EU-parlamentet/TT
Emma Wiesner
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Vänsterpartiet verkar dessvärre inte ha läst mer än ingressen av lagförslaget om energieffektiviserande åtgärder för byggnader, om de tänker att det nya EU-direktivet för energieffektivisering av bostäder enbart skulle handla om energieffektivisering. Tyvärr är det inte så.

Oönskad detaljreglering

I förslaget återfinns detaljreglering kring ljusinsläpp, bullernivåer och antalet cykelparkeringar per bostad. Detaljreglering av den här typen återfinns allt som oftast redan i detaljplaner eller i nationell lagstiftning – och redan där är den i många fall oönskad.

Byggnader uppförs under väldigt olika förhållanden, med vitt skilda syften. Tvingande detaljregler medför därför allt som oftast en ökad kostnad, utan att nödvändigtvis tillföra ett mervärde för personen som bor där.

Läs också

Förslaget innebär att cirka 300 000 hyresrätter ska renoveras till 2027. Att Vänsterpartiet tror att det ska, eller kan, genomföras utan hyreshöjningar är ett klassiskt misstag från vänstern. Även om kraven läggs på företag – eller som i detta fall de kommunala hyresbolagen – innebär det inte att kostnaden stannar där.

V får nu sätta sitt hopp till att Ebba Busch räddar de svenska hyresgästerna från en kostnadssmäll som heter duga. 

Det är nämligen som så Vänsterpartiet, att ingenting är gratis. När ni vill reglera och ställa ökade krav på produkter så tillkommer det alltid en kostnad, en kostnad som i slutändan landar på slutkonsumenten. I detta fall är slutkonsumenten Sveriges hyresgäster och det är deras hyra som kommer behöva höjas.

V har fått allt om bakfoten

Vänsterpartiet verkar dessutom tro att de kan rädda hyresgästerna från hyreschocken då det enligt dem finns en stor flexibilitet i lagstiftningen. Det har Vänsterpartiet också fått om bakfoten. Enbart 22 procent av beståndet kan enligt lagförslaget undantas från omfattande renoveringar, men i och med att Sverige inte har social housing kan vi därför med största sannolikhet inte nyttja undantaget.

Vänsterpartiet får nu sätta sitt hopp till att energiminister Ebba Busch (KD) under det svenska ordförandeskapet räddar de svenska hyresgästerna från en kostnadssmäll som heter duga.

När 2022 års höga elpriser slog i taket kunde vi se hur energiförbrukningen i Europa också minskade. Genom det nya utsläppshandelssystemet som Centerpartiet förhandlat fram, kommer utsläppen från bostadssektorn att prissättas. På så sätt skapas också rätt incitament för att energieffektivisera – utan att detaljreglera EU:s fastighetsbestånd.

Läs tidigare inlägg i debatten

C: Vänstern i Europaparlamentet röstade för hyreschock i allmännyttan

Trots att Vänsterpartiet säger sig stå på hyresgästernas sida har det precis röstat ja till en saftig hyreshöjning för en tredjedel av alla som hyr via allmännyttan. Det skriver Europaparlamentarikern Emma Wiesner (C).

Replik: C är landets främsta hyreshöjarparti

Om Centerpartiet på allvar brydde sig om Sveriges hyresgäster så har vi i Vänsterpartiet en rad förslag för att hålla nere hyrorna, skriver Malin Björk (V).

Nämnda personer

Malin Björk

Europaparlamentariker (V)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00