Debatt

Replik: C är landets främsta hyreshöjarparti

Om Centerpartiet på allvar brydde sig om Sveriges hyresgäster så har vi i Vänsterpartiet en rad förslag för att hålla nere hyrorna, skriver Malin Björk (V)

Emma Wiesner (C) gör ett försök att utmåla Centerpartiet som det parti som värnar mest om att hålla nere hyrorna i allmännyttan, trots att partiet tvärtom är Sveriges främsta hyreshöjarparti, skriver Malin Björk (V).
Emma Wiesner (C) gör ett försök att utmåla Centerpartiet som det parti som värnar mest om att hålla nere hyrorna i allmännyttan, trots att partiet tvärtom är Sveriges främsta hyreshöjarparti, skriver Malin Björk (V).Foto: Fredrik Persson/TT
Malin Björk
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Emma Wiesner (C) gör ett försök att utmåla Centerpartiet som det parti som värnar mest om att hålla nere hyrorna i allmännyttan, trots att partiet tvärtom är Sveriges främsta hyreshöjarparti. Så sent som häromåret skapade Centerpartiet en regeringskris genom att kräva marknadshyror, det vill säga kraftigt höjda hyror. Det stoppades som tur är av Vänsterpartiet, som därmed har gjort mer för att hålla nere hyrorna än någon annat parti i svensk politik.

Det är precis genom marknadslösningar som kostnaden för energieffektiviseringar skulle hamna på hyresgästerna. 

Wiesner hänvisar till en omröstning om ett EU-direktiv om energieffektivisering av byggnader som Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet röstat för i EU-parlamentet. Enligt Wiesner kommer förslaget automatiskt att leda till ”chockhöjda” hyror i allmännyttan. Det stämmer inte.

En nödvändig åtgärd

EU-förslaget handlar om att stora energieffektiviseringar av byggnader kan och måste göras inom den närmaste tiden. Det är en helt nödvändig åtgärd om vi ska komma i närheten av att leva upp till klimatmålen i Parisavtalet. Byggnader står för 40 procent av all energikonsumtion i EU och en stor andel av Europas byggnader har dålig energiprestanda.

Exakt hur genomförandet av energieffektiviseringen av byggnaderna ska gå till är det däremot i hög grad upp till medlemsländerna att avgöra. Sveriges riksdag och regering har alla möjligheter att bedriva en bostads- och hyresmarknadspolitik som utformas så att kostnaderna för de nödvändiga effektiviseringarna inte drabbar hyresgästerna i form av höjda hyror. Det är ingenting som en omröstning i EU-parlamentet avgör.

Stötta oss i riksdagen

I Vänsterpartiets massiva investeringsprogram för klimatet, som finansieras genom ett moratorium på det finanspolitiska ramverket, har vi avsatt en stor del till just energieffektivisering av bostäder.

Centerpartiets lösning, däremot, är i sedvanlig ordning att förlita sig på att marknaden tar hand även om denna utmaning. Men det är precis genom marknadslösningar som kostnaden för energieffektiviseringar skulle hamna på hyresgästerna. 

Om Centerpartiet på allvar brydde sig om Sveriges hyresgäster har vi i Vänsterpartiet en rad förslag för att hålla nere hyrorna samtidigt som vi klarar klimatomställningen. Ni är välkomna att stödja dem i riksdagen. 

Nämnda personer

Emma Wiesner

Europaparlamentariker (C)
Civilingenjör i energisystem (Uppsala uni., 2017)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00