Debatt

S svek de våldsutsatta kvinnorna när de slösade bort sina år vid makten

Socialdemokraterna tycks mer intresserade av att sprida falska påståenden om regeringen och Moderaternas framgångsrika arbete i EU än att få till en förändring, skriver Arba Kokalari, europaparlamentariker (M)

I dagarna antog också EU Istanbulkonventionen som är det viktigaste internationella verktyget för att förebygga och bekämpa våld mot kvinnor, skriver Kokalari. <br>
I dagarna antog också EU Istanbulkonventionen som är det viktigaste internationella verktyget för att förebygga och bekämpa våld mot kvinnor, skriver Kokalari.
Foto: TT/Montage
Arba Kokalari
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Varje människa har rätt till ett liv i trygghet fritt från våld. Därför är det en självklarhet för moderater att vända på varje sten för att stoppa det utbredda våld som drabbar kvinnor i Sverige och Europa varje dag.

Men Socialdemokraterna tycks mer intresserade av att sprida falska påståenden om regeringen och Moderaternas framgångsrika arbete i EU än att få till en förändring.

I åtta år hade Socialdemokraterna regeringsmakten utan att göra tillräckligt för att stoppa våld mot kvinnor. De insåg inte allvaret, utan var alldeles för slapphänta i att förebygga våld och straffa förövarna. Socialdemokraterna svek de utsatta kvinnorna och nu försöker de sopa det under mattan.

Kraftfulla åtgärder

Den nya borgerliga regeringen har växlat upp och arbetar nu för att införa kraftfulla åtgärder för att i grunden bekämpa våld mot kvinnor. Där ingår bland annat förslag om stärkt kontaktförbud, skärpta straff, förenkling för att häkta misstänkta och flera nya åtgärder för att skydda kvinnor från våldsamma förövare. 

I dagarna antog också EU Istanbulkonventionen som är det viktigaste internationella verktyget för att förebygga och bekämpa våld mot kvinnor. Det tog åtta månader för den nya borgerliga regeringen, som just nu har ordförandeklubban i EU, att få igenom EU:s viktigaste åtgärd för att stoppa våldet mot kvinnor i Europa. Något som Socialdemokraterna misslyckades med under sina 8 år vid regeringsmakten. 

Det här är politik som på riktigt kommer göra skillnad i verkligheten. Det betyder långt mer än symbolpolitiska positioneringar.

Läs tidigare inlägg i debatten

Kokalari: Tack vare den borgerliga regeringen stärker EU arbetet för jämställdhet

Nu har Europaparlamentet äntligen ratificerat Istanbulkonventionen om mäns våld mot kvinnor. Det är till stor del tack vare den borgerliga regeringens insats som ordförandeland i EU, skriver Europaparlamentarikern Arba Kokalari (M).

Så länge M ger SD inflytande kommer jämställdhet aldrig prioriteras

Moderaternas samarbetsparti röstar nej eller avstår i varje omröstning som hade varit en framgång för kvinnors rättigheter, däribland Istanbulkonventionen, skriver de socialdemokratiska EU-parlamentarikerna Heléne Fritzon, Evin Incir och Carina Ohlsson i en replik.

Nämnda personer

Heléne Fritzon

Europaparlamentariker (S), vice ordförande PES, ledamot i partistyrelsen
Lågstadielärare (Högskolan Kristianstad, 1987)

Evin Incir

Europarlamentariker (S), chefsförhandlare för EU-direktivet om att bekämpa våld mot kvinnor och våld i nära relationer
Juristexamen (Uppsala uni., 2013)

Carina Ohlsson

EU-parlamentariker (S), särskild utredare Barn och unga i samhällets vård
Lärare (Lärarhögskolan i Göteborg, 1982)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00