Debatt

Kokalari: Tack vare den borgerliga regeringen stärker EU arbetet för jämställdhet

Nu har Europaparlamentet äntligen ratificerat Istanbulkonventionen om mäns våld mot kvinnor. Det är till stor del tack vare den borgerliga regeringens insats som ordförandeland i EU, skriver Europaparlamentarikern Arba Kokalari (M).

Arba Kokalari (M), ansvarig förhandlare för Istanbulkonventionen i Europaparlamentets jämställdhetsutskott. 
Arba Kokalari (M), ansvarig förhandlare för Istanbulkonventionen i Europaparlamentets jämställdhetsutskott. Foto: Fredrik Persson/TT
Arba Kokalari
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Nu sker det största jämställdhetspolitiska framsteget i EU på flera år. Det är Moderaterna i Europaparlamentet och regeringen i Sverige som leder vägen. När den tidigare vänsterregeringen skyltade med tomma ord om feministisk utrikespolitik så visar högern att handlingskraft kan göra skillnad på riktigt.

Parlamentet skrev historia

Det skrevs historia när Europaparlamentet nyligen röstade för att ratificera Istanbulkonventionen om bekämpning av våld mot kvinnor. I många år har EU:s anslutning till Istanbulkonventionen blockerats av vissa länder i EU. Konventionen förbinder länder att skydda kvinnor mot våld och ger verktyg för att förebygga, lagföra och bekämpa våld.

Var tredje kvinna utsätts för våld i Europa och 50 kvinnor i veckan mördas i sina hem. En stor majoritet av alla vålds- och sexualbrott anmäls aldrig till polisen eftersom kvinnor är rädda för att inte bli respekterade, att inte få det stöd de behöver eller helt enkelt för att det inte känns som att en anmälan leder till att förövare döms. Detta är oacceptabelt och mycket mer måste göras. Att hela EU ansluter sig till Istanbulkonventionen är viktigt för att öka engagemanget för att bekämpa dessa fruktansvärda brott. Att stärka skyddet mot våld i nära relationer handlar i grunden om skydd av mänskliga rättigheter.

Den rödgröna oppositionen i Sverige slösade bort sina år vid makten när deras jämställdhetspolitik inte kunde få kvinnor att känna sig trygga i och utanför sina hem. 

I Europaparlamentet har jag varit huvudförhandlare för EU:s anslutning till Istanbulkonventionen. Jag har i flera år drivit frågan att alla EU:s medlemsländer och EU som helhet ska ratificera konventionen. Nu skriver den svenska borgerliga regeringen historia när Sverige som ordförandeland i EU har sett till att tillräckligt många länder godkänner att EU ansluter sig till konventionen. Med detta visar regeringen starkt ledarskap för ett mer jämställt Europa.

En anslutning till Istanbulkonventionen innebär en förstärkning av arbetet för att bekämpa våld mot kvinnor i EU och bättre samordning av åtgärder på EU-nivå. Det främjar arbetet för bättre datainsamling, stärker det rättsliga samarbetet, förenklar utbyte mellan länderna och ger EU en ny roll i att övervaka hur konventionen efterlevs.

Våldet mot kvinnor ökar

Samtidigt skickar vi nu ett tydligt politiskt budskap att frågan tas på allvar. Det behövs när kvinnors rättigheter inskränks runtom i världen och våldet ökar. Den rödgröna oppositionen i Sverige slösade bort sina år vid makten när deras jämställdhetspolitik inte kunde få kvinnor att känna sig trygga i och utanför sina hem. Passiviteten doldes bakom fina ord och allt för få handlingar.

Att bekämpa våld mot kvinnor är det viktigaste arbetet vi kan göra för att stärka kvinnors frihet, grundläggande rättigheter och jämställdheten i Europa. Nu går vi från ord till handling och sätter brottsoffret i första rummet, både i Sverige och i Europa.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00